Update

Chinese premier belooft welzijn

De Chinese premier Wen Jiabao heeft dinsdag aan het begin van de jaarlijkse zitting van het parlement, het Nationale Volkscongres, de bevolking meer welzijn, betere bestrijding van de corruptie en betere sociale voorzieningen beloofd. Het congres vormt de afronding van een proces waarmee een wisseling van de wacht wordt uitgevoerd. Eens in de 10 jaar maken leiders plaats voor een jongere generatie.

Redactie
De gedelegeerden op het Volkscongres staan terwijl een orkest het Chinese volkslied speelt. Beeld afp
De gedelegeerden op het Volkscongres staan terwijl een orkest het Chinese volkslied speelt.Beeld afp

De eind vorig jaar tot partijchef benoemde Xi Jinping neemt bijvoorbeeld het presidentsschap over van Hu Jintao. Wen Jiabao wordt waarschijnlijk opgevolgd door Li Keqiang. Bijna 3000 parlementsleden zijn uit heel China naar de Grote Hal van het Volk in Peking gekomen om de plannen van de regering aan te horen en erover te stemmen. De stemming is slechts een bevestiging van de plannen en benoemingen waar functionarissen van de regerende Communistische Partij van China eerder al toe hebben besloten.

De premier zei dat dramatische veranderingen in de samenleving hebben geleid tot meer sociale problemen. 'We moeten daarom het verbeteren van het leven van de bevolking het beginpunt en het doel van het beleid maken', aldus Wen. Zo moeten er volgens hem betere voorzieningen voor de oude dag van armen komen, milieuproblemen moeten beter aangepakt, net als de corruptie door het versterken van 'de politieke integriteit'.

Machtsmisbruik is een enorm probleem in China en komt vaker aan het licht door websites die erover klagen. Xi Jinping heeft zich als man van het volk en bestrijder van corruptie en man van zuinigheid en soberheid opgeworpen.

Het land voorziet een economische groei van 7,5 procent dit jaar, hetzelfde groeipercentage als in 2012. De uitgaven voor de strijdkrachten blijven stijgen, dit jaar met 10,7 procent volgens officiële media.

Meer over