Chinese organisatie vindt gat in Great Firewall van China

Het is de Chinese anti-censuurorganisatie GreatFire gelukt om de Chinese internetcensuur te omzeilen. GreatFire startte onder andere een mirrorsite voor de Chinese editie van persbureau Reuters, en heeft ook de eigen geblokkeerde website FreeWeibo.com weer zichtbaar gemaakt. Deze site toont de gecensureerde inhoud van Sina Weibo, het Chinese Twitter.

Heleen van Lier
Een censuurrapportage van het Chinese Reuters door GreatFire.org. Beeld GreatFire
Een censuurrapportage van het Chinese Reuters door GreatFire.org.Beeld GreatFire

De inhoud van de sites kan weer worden bekeken in China zonder gebruik te hoeven maken van ingewikkelde omzeilingsprogramma's. GreatFire gebruikt voor de mirrors, kopieën van bestaande sites maar dan onder een ander webdomein, beveiligde https-domeinen van de webhostingdiensten van Amazon en Google.

Om toegang tot deze mirrorsites te blokkeren, moeten de Chinese autoriteiten de servers van Google en Amazon volledig platleggen. Dit zou echter betekenen dat duizenden Chinese sites zouden worden getroffen, en daarmee de Chinese economie.

Corruptie
De sites van Reuters en The Wall Street Journal werden vorige week geblokkeerd nadat ze nieuws brachten over de dochter van voormalig premier Wen Jiabao, die geld had ontvangen van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase. De website van The New York Times is al sinds 2012 geblokkeerd vanwege berichtgeving over corruptie in China.

China krijgt vaak kritiek op het strenge internetcensuurbeleid, ook wel bekend als de Great Firewall. Informatie die de Chinese autoriteiten onwelgevallig is, over bijvoorbeeld de Dalai Lama, Chinese dissidenten of de Arabische lente, verdwijnt achter de Great Firewall. Ook zijn bekende Amerikaanse sociale netwerken als Facebook, Twitter en YouTube niet toegankelijk voor Chinezen. De Chinese varianten van deze diensten worden ook gecensureerd. Mensen die berichten posten die als aanstootgevend worden beschouwd, kunnen hiervoor strenge straffen krijgen.

Meer over