Chinese industrie houdt zich redelijk staande

De industrie in China heeft in januari een lichte groei laten zien. Dat blijkt uit officiële cijfers die de Chinese overheid vandaag publiceerde.

ANP/Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie kwam vorige maand uit op een stand van 50,5, tegen 50,3 in december. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Economen rekenden voor januari op een niveau van 49,5.

Een deelindex voor nieuwe orders steeg naar het hoogste niveau sinds oktober en een graadmeter voor de productie ging naar het hoogste niveau sinds mei.

De cijfers geven aan dat de Chinese industrie de wereldwijd afzwakkende economie redelijk weet te weerstaan en dat van een zogenoemde harde landing in China nog geen sprake lijkt te zijn.

Industrie krimpt
De HSBC-inkoopmanagersindex voor de industrie in China kwam in januari uit op een stand van 48,8, vrijwel onveranderd ten opzichte van een maand eerder. Daarmee is de industrie in China voor de derde maand op rij gekrompen.

Om de impact van de afzwakkende wereldeconomie op te vangen, heeft de Chinese overheid maatregelen genomen om de groei te stimuleren, onder meer door de regels voor kredietverstrekking te versoepelen. De Chinese economie groeide in 2011 met 9,2 procent. Voor dit jaar wordt door economen op een groei van 8 tot 8,5 procent gerekend. Het IMF verlaagde vorige week zijn groeiprognose voor China tot 8,2 procent van een eerdere schatting van 9 procent.

Vandaag kwamen ook cijfers over de industrie in andere Aziatische landen naar buiten. In India liet de industrie vorige maand de sterkste groei zien in 8 maanden. In Taiwan en Zuid-Korea was echter sprake van krimp van de industriële activiteit.

Meer over