'Chinese hackers stelen defensiegeheimen VS'

Chinese hackers hebben de hand gelegd op geheime informatie over tal van geavanceerde Amerikaanse wapensystemen, waaronder Patriotraketten en de F35-straaljager (JSF). Dat stelt een wetenschappelijke adviesraad van het Amerikaanse ministerie van Defensie in een rapport, berichtte The Washington Post dinsdag.

Redactie
Amerikaanse militairen tanken een F-35-gevechtsvliegtuig. Beeld ap
Amerikaanse militairen tanken een F-35-gevechtsvliegtuig.Beeld ap

De experts waarschuwen dat China de informatie kan gebruiken om de eigen wapensystemen naar een hoger plan te tillen. Het adviesorgaan houdt zich op de vlakte over de vraag of de Chinese overheid achter de digitale inbraken zit. Ook is onduidelijk in welke computersystemen precies is ingebroken.

Een uitgeklede versie van het rapport werd in januari gepubliceerd. Die openbare versie bevatte wel de waarschuwing dat de VS onvoldoende zijn voorbereid op grote cyberaanvallen, maar vermeldde de hacks niet.

Amerikaanse deskundigen zeggen dat Chinezen steeds actiever zijn op het gebied van 'cyberspionage'. Australische media meldden dinsdag nog een precair voorbeeld: het ontwerp voor een nieuw gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken zou vanuit China zijn gehackt. Onder het departement valt ook de buitenlandse inlichtingendienst ASIS, de Australische evenknie van de CIA, merkte tv-zender ABC op.

Meer over