'Chinese elite pot geld op in Caribisch belastingparadijs'

Familieleden van hooggeplaatste politieke en militaire leiders in China maken al jaren gebruik van financiële constructies die lopen via bedrijven op de Britse Maagdeneilanden om geld weg te sluizen. Westerse banken en accountantsbedrijven waaronder Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS en PricewaterhouseCoopers spelen een centrale rol bij deze belastingontwijking.

Redactie
De Chinese president Xi Jinping zegt corruptie krachtig aan te pakken, maar in de documenten staat dat zijn famielie gebruik zou maken van belastingparadijzen. Beeld afp
De Chinese president Xi Jinping zegt corruptie krachtig aan te pakken, maar in de documenten staat dat zijn famielie gebruik zou maken van belastingparadijzen.Beeld afp

Dat blijkt uit gelekte documenten van de Maagdeneilanden waarover verschillende internationale kranten, waaronder the Guardian en die Süddeutsche Zeitung vandaag berichten. In Nederland heeft dagblad Trouw onderzoeksgegevens gekregen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Offshore leaks
Vermoedens van dergelijke praktijken waren er al langer, maar voor het eerst zijn in deze zogenoemde offshore leaks nu ook een aantal namen van rode 'prinsjes', zoals familieleden van hooggeplaatsten in China worden genoemd, gepubliceerd. Onder anderen familieleden van president Xi Jinping, ex-president Hu Jintao, ex-premier Wen Jiabao en voormalig partijleider Deng Xiaoping worden genoemd in de gelekte database. Ook nieuw is dat de documenten laten zien welke bedrijven een rol zouden spelen bij de vermeende belastingpraktijken van de Chinese elite. Zo wordt een inkijkje geboden in het bedrijvennetwerk waarvan de 'rode elite' gebruik maakt.

In China hoeven topfunctionarissen geen verantwoording af te leggen over hun financiële handel en wandel. President Xi zegt corruptie in zijn land te veroordelen en krachtig aan te pakken.

Meer over