Chinese economie steunt Europese beurzen vandaag

Meevallende cijfers over de groei van de Chinese economie hebben de Europese beurzen vanochtend gesteund. Gisteren voltrok zich nog een bloedbad op de beurzen, door angst voor een nieuwe schuldencrisis met Italië.

ANP/Redactie
Indexcijfers in Milaan gisteren. Beeld reuters
Indexcijfers in Milaan gisteren.Beeld reuters

De grote Europese beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. De AEX-index in Amsterdam bleef, mede door de koersval van ASML, achter en stond nagenoeg onveranderd op 332,09 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 577,59 punten.

Technologieaandelen deden het relatief slecht, nadat de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML een waarschuwing over de instroom van instroom had gegeven.

China
De Chinese overheid liet weten dat de economie in China het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 9,5 procent is gegroeid. Dit was een iets lager groeitempo dan een kwartaal eerder, maar hoger dan verwacht. De fabrieksproductie en detailhandelsverkopen waren ook beter dan verwacht. Daarmee verdwenen de zorgen over de Europese schuldencrisis even naar de achtergrond.

Stijging waarde euro
De euro won terrein op de dollar. De munt noteerde 1,4100 dollar tegen 1,4010 dollar aan het eind van de handel gisteren. Begin deze week was de euro nog onder 1,40 dollar gezakt.

Staatspapier
Op de obligatiemarkt zette Italiaans staatspapier de gisteren ingezette stijging voort. Als veilig beschouwde Duitse en Nederlandse staatsobligaties maakten de omgekeerde beweging en daalden in waarde.

Kwartaalcijfers
ASML publiceerde kwartaalcijfers die in lijn met de verwachtingen waren. Het bedrijf repte echter van voorzichtigheid bij klanten en gaf een door analisten als zwak bestempelde orderverwachting voor het derde kwartaal. Het aandeel zakte 4,4 procent. De aandelen in ASMI en Besi, andere toeleveranciers aan de chipindustrie, stonden ook onder druk. ASMI verloor 1,7 procent, Besi daalde 2,5 procent.

Imtech meldde voor 105 miljoen euro aan orders uit Duitsland. De technische dienstverlener verbetert voor een aantal bedrijven de energie-efficiëntie. Het aandeel stond 1,8 procent hoger. Swedish Automobile won 6,2 procent. Het zeer beweeglijke aandeel was gisteren al bijna 21 procent gestegen, nadat er sinds begin vorige week bijna 40 procent van de koers was afgegaan. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder, tot 97,70 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent tot 117,80 dollar per vat.

Meer over