Chinees nieuwjaar zonder vuurwerk: er is te veel smog

Miljoenen Chinezen mogen tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest dat vrijdag gevierd wordt, waarschijnlijk geen vuurwerk afsteken. De autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de weers- en smogvoorspellingen, hebben lokale overheden opgeroepen vuurwerk te verbieden omdat de lucht al te veel vervuild is.

Sacha Kester
Vuurwerk tijdens het nieuwjaarsfeest in Hongkong. Beeld afp
Vuurwerk tijdens het nieuwjaarsfeest in Hongkong.Beeld afp

Volgens de Chinese astrologie loopt vrijdag het jaar van de slang af, en begint het jaar van het paard: een feest waar mensen massaal voor naar hun geboortedorp reizen en dat gevierd wordt met drakenoptochten en vuurwerk. De smogvooruitzichten zijn echter slecht: volgens de autoriteiten ligt er vanaf donderdag een dikke donkere deken over centraal en oostelijk China, zo meldt de krant de China Daily.

Vuurwerk maakt deze luchtvervuiling alleen maar erger. De verkoop aan burgers is in de hoofdstad Peking afgelopen zaterdag al stilgelegd, en de autoriteiten willen het afsteken ervan verbieden als vrijdag blijkt dat er een te hoge concentratie van schadelijke stoffen in de lucht zit, aldus staatspersbureau Xinhua.

Vorig jaar januari steeg de luchtvervuiling in Peking tot onmeetbare hoogte: de dichtheid van schadelijke deeltjes was boven de 700 microgram per kubieke meter gekomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is een niveau van 25 microgram per kubieke meter een veilig niveau. Lucht is ongezond wanneer er meer dan 100 microgram van die deeltjes per kubieke meter rondzwerven. Bij 300 microgram moeten kinderen en ouderen binnen blijven.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over