China stuurt gezant naar Syrië voor overleg

China stuurt onderminister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun naar Syrië voor gesprekken over het beëindigen van het geweld in het land. Dat heeft het ministerie vandaag bekendgemaakt. Zhai is vrijdag en zaterdag in Syrië. Vorige week ontving hij in Beijing een afvaardiging van de Syrische oppositie.

AP
Brandende huizen in Homs. Beeld ap
Brandende huizen in Homs.Beeld ap

'Ik denk dat de boodschap van dit bezoek is dat China hoopt op een vreedzame en goede oplossing voor de situatie in Syrië en dat China een constructieve rol wil spelen in de bemiddeling', aldus een woordvoerder. Met wie Zhai in Syrië gaat praten is nog niet duidelijk.

Eerder deze week zei de Chinese premier Wen Jiabao dat de dringendste kwestie in Syrië het 'voorkomen van oorlog en chaos' is. Hij zei dat China geen enkele partij beschermt, ook niet de Syrische regering.

China wekte eerder deze maand, samen met Rusland, de woede van de Verenigde Staten, Europa en een groot deel van de Arabische landen. Beijing sprak zijn veto uit over een resolutie die in stemming was gebracht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De resolutie had de druk op president Bashar Assad om af te treden moeten opvoeren.

Inmiddels wordt in Syrië al elf maanden gevochten en zijn er meer dan vijfduizend mensen om het leven gekomen.

Meer over