Update

China: Stop geweld tegen onschuldige burgers Syrië

China blijft zich verzetten tegen militair ingrijpen in Syrië, maar heeft vandaag de autoriteiten en de rebellen wel opgeroepen om het geweld te stoppen 'vooral tegen onschuldige burgers'. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bracht een zespuntenplan naar buiten om in het Arabische land tot een oplossing te komen. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

ANP/Reuters/Redactie
Demonstrant in Homs met een spandoek met de tekst: 'Eist internationale bescherming en humanitaire hulp'. Beeld reuters
Demonstrant in Homs met een spandoek met de tekst: 'Eist internationale bescherming en humanitaire hulp'.Beeld reuters

Daarnaast moeten alle partijen om tafel zodat een langetermijnplan kan worden gemaakt om tot vrede in het land te komen. Dat kan volgens Peking zonder dat het regime van president Bashar al-Assad vertrekt.

Daarnaast riep China op om humanitaire hulp toe te staan. Peking zegt zelf ook noodhulp te willen leveren aan Syriërs in nood. China is tegen 'het inmengen in binnenlandse zaken in Syrië onder de noemer van humanitaire hulp', aldus de verklaring.

Wraakactie

Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben vandaag de wijk Jobar in de stad Homs onder vuur genomen, melden woordvoerders van de oppositie. Duizenden burgers zouden in de afgelopen dagen naar Jobar zijn gevlucht vanuit de aangrenzende wijk Baba Amro, die donderdag door het leger van Assad is ingenomen.

'Het is puur een wraakactie', stelde het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten. 'Troepen van Assad bestoken Jobar sinds zaterdagmorgen met mortiergeschut en machinegeweren.'

Volgens het Turkse persbureau Anatolia is het Syrische leger vanmorgen vroeg ook een offensief tegen opstandelingen begonnen in Ain al-Beida, in de buurt van de grens met Turkije. Bij de poging het dorp op de opstandelingen te veroveren zou het leger circa 2000 militairen en 15 tanks hebben ingezet. Anatolia meldde dat regeringsgezinde troepen in het dorp huizen in brand hebben gestoken.

In de zuidelijke provincie Deraa ontplofte een bom, aldus het Syrische staatspersbureau SANA. Volgens bewoners kwamen zeven mensen om.

Hulp

Het Rode Kruis en de zusterorganisatie Rode Halve Maan onderhandelen vandaag nog altijd met de Syrische autoriteiten over het leveren van hulpgoederen in de opstandige wijk Baba Amro in Homs. Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis in de Syrische hoofdstad Damascus laten weten.

Hij sprak een verklaring van een andere medewerker van het Rode Kruis tegen. Die had gezegd dat de hulporganisatie al poolshoogte in Baba Amro had genomen, maar nog geen toestemming had gekregen medicijnen, voedsel en andere goederen in de wijk uit te delen. Volgens de officiële woordvoerder van het Rode Kruis zijn er nog geen teams van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan Baba Amro binnengegaan. 'We hebben daarvoor nog geen toestemming gekregen', aldus de zegsman.

Volgens het Rode Kruis is het ook nog te gevaarlijk Baba Amro binnen te gaan. Mijnen en boobytraps moeten eerst worden weggehaald, aldus de hulporganisatie tegen de BBC.

Baba Amro is donderdag in handen van het regeringsleger gevallen, nadat het bijna een maand was belegerd. De wijk was het hart van de Syrische opstand. Na de inname zou het leger wraak hebben genomen door tegenstanders van het regime van Assad te executeren. Ook zou een onbekend aantal jongens vanaf 11 jaar en een groot aantal mannen zijn opgepakt.

Balkan

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu heeft de toestand in Syrië vergeleken met die op de Balkan in de jaren negentig. Door gebrek aan internationale consensus ziet het bewind in Damascus zijn kans schoon om keihard op te treden tegen de oppositie, zei hij.

Davutoglu bestempelde het optreden van de Syrische regering als een 'misdaad tegen de menselijkheid'. Hij sprak zaterdag op een persconferentie na een onderhoud met zijn Italiaanse ambtgenoot Giulio Terzi.

Beide bewindslieden hekelden Syrië voor het tegenhouden van een konvooi met hulpgoederen van het Rode Kruis naar de opstandige wijk Baba Amro in Homs. Het stadsdeel werd donderdag na een wekenlange belegering door het Syrische regeringsleger ingenomen.

Journalisten

De lichamen van de in het Syrische Homs omgekomen journalisten Rémi Ochlik en Marie Colvin zijn vandaag door de Syrische Rode Halvemaan overgedragen aan diplomaten.

De Franse ambassadeur Erich Chevalier nam de resten van fotograaf Olchik in ontvangst en een Poolse diplomaat die van de Amerikaanse oorlogscorrespondente Colvin; Polen neemt de Amerikaanse belangen in Syrië waar.

Beide journalisten kwamen op 22 februari om tijdens zware beschietingen op de wijk Baba Amro in Homs. Hun overblijfselen zijn in afwachting van hun repatriëring overgebracht naar het Franse ziekenhuis in Damascus.

Meer over