China staat vereren dalai lama toe

De Chinese regering staat het voortaan toe dat in twee Chinese provincies waar veel Tibetanen wonen de dalai lama wordt vereerd. De regeling lijkt nog experimenteel, schrijft Radio Free Asia (RFA) donderdag.

redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het nieuwe beleid is een breuk met de eerdere gewoonte van China om de dalai lama te bekritiseren en te beledigen. Volgens een bron van RFA is tegen lokale autoriteiten gezegd dat ze voortaan geen kritiek meer mogen uiten op de religieuze leider van Tibet.

Foto's van de dalai lama zijn in de twee provincies voortaan toegestaan, maar de Tibetanen mogen hem alleen religieus leider noemen, geen politiek leider. Tibetanen willen graag dat hun land autonoom wordt en dat de dalai lama mag terugkeren uit zijn ballingschap in India.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) riep China donderdag op een eind te maken aan de gedwongen verhuizingen van Tibetanen. Volgens een donderdag gepresenteerd rapport zijn sinds 2006 meer dan 2 miljoen Tibetanen gedwongen huis en haard te verlaten. De plattelandsbewoners worden officieel om economische redenen gedwongen elders te gaan wonen. Volgens HRW is het Peking er ook om te doen om afscheidingstendenzen beter te controleren. China veroverde Tibet in 1950/1951.

Meer over