China onder vuur in presidentsverkiezingen VS

Amerika maakt deze dagen kennis met de beoogde Chinese leider Xi Jinping. Zijn bezoek komt op het moment dat China stevig onder vuur ligt bij de Republikeinse presidentskandidaten.

ANP/Redactie
Mitt Romney. ©EPA Beeld
Mitt Romney. ©EPA

China is een terugkerend thema in de debatten van de kandidaten. Zo refereert Mitt Romney regelmatig aan China, als het gaat om bezuinigingen in de VS. Hij houdt zijn gehoor dan voor dat een bepaald overheidsprogramma het niet waard is 'om geld van China voor te lenen'. Hij noemt China een 'valutamanipulator'. De kunstmatig laaggehouden waarde van de Chinese munt is Romney een doorn in het oog, omdat ze China een gunstiger exportpositie bezorgt.

In tegenstelling tot de andere presidentskandidaten kijkt de libertijn Ron Paul vooral naar Amerika zelf. Hij stelt dat de Amerikanen de economische ellende over zich af hebben geroepen door te veel geld te lenen. Hij wil niet met de beschuldigende vinger naar China wijzen.

Buitenlandexpert Steve Clemons is behalve blogger verbonden aan de denktank New America Foundation: 'De toon van Romney vind ik opmerkelijk populistisch, meer dan ik had verwacht.' China zal volgens Clemons ook na de voorverkiezingen een thema zijn: 'Beide partijen zullen de kritiek uiten dat China Amerika banen kost. De zaken gaan economisch zo slecht dat mensen naar een zondebok zoeken.'

De relatie tussen China en de Verenigde Staten staat onder druk. Obama riep in januari tijdens zijn State of the Union op tot maatregelen tegen de als oneerlijk beschouwde handelspraktijken van China. De mensenrechtensituatie in China wordt minder sterk veroordeeld. Iets wat blogger Clemons een strategische keuze noemt.

Sharon Hom, die leiding geeft bij mensenrechtenorganisatie Human Rights in China (HRIC), vraagt de regering-Obama in een verklaring om aandacht voor de mensenrechtensituatie in China. 'Ze moet de zorgen op een duidelijke, openhartige en publieke manier aankaarten tijdens het bezoek. Ondersteuning van de mensenrechten van het Chinese volk is een win-winsituatie voor beide landen.'

Xi, nu vice-president, neemt dit najaar naar verwachting het stokje over van president Hu Jintao. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de Amerikaanse president Richard Nixon China bezocht. In januari 2011 bezocht Hu Washington.

Xi Jinping op bezoek bij Barack Obama. ©EPA Beeld
Xi Jinping op bezoek bij Barack Obama. ©EPA
Meer over