China geeft Dalai Lama de schuld

DHARAMSALA - De Chinese premier Wen Jiaboa heeft hard uitgehaald naar de Dalai Lama en de protesterende Tibetanen. Zij hebben zelf de doden in Lhasa op hun geweten, aldus Wen.Na afloop van de zitting van de wetgevende vergadering in Peking, sprak de premier - in een zeldzaam vertoon van openheid - tegen journalisten over de gebeurtenissen in Tibet. ''Wij hebben alle bewijs dat het geweld was bedacht en georganiseerd door de kliek rond de Dalai Lama,'' zei hij.

Volgens Wen hebben demonstrerende Tibetanen in Lhasa niet alleen geweld gebruikt tegen auto's en winkels, maar ook tegen voorbijgangers. Dat zou de zestien doden - het nieuwe officiële cijfer - tot gevolg hebben gehad. ''Ze gebruikten extreem wrede methoden,'' aldus Wen.

Dit toont aan, aldus de premier, dat de voorstellen van de Dalai Lama voor een vreedzame dialoog 'alleen maar leugens zijn'.

De Tibetaanse regering in ballingschap spreekt over minstens tachtig doden, volgens hen slachtoffers van de Chinese veiligheidstroepen. De Dalai Lama ontkent stellig het oproer in Tibet te hebben aangewakkerd. ''Laat de Chinezen hier komen als ze willen onderzoeken hoe het zit. Ze kunnen al onze kantoren doorzoeken en als ze willen ook mijn polsslag, mijn urine en mijn stoelgang.''

Volgens Radio Free Asia zijn de Chinese autoriteiten in Tibet begonnen met het arresteren van honderden mensen. Ook elders in China treedt het regime op tegen het Tibetaans protest, dat zelfs de hoofdstad Peking heeft bereikt. Daar hielden studenten gisteravond een wake, die overigens door de politie ongemoeid werd gelaten.

Staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de Chinese ambassadeur Xue Hanqin ontboden vanwege de situatie in Tibet. Timmermans verving de afwezige minister Maxime Verhagen.

Eerder op de dag waren in Peking de ambassadeurs van het EU-voorzitterschap en van Duitsland, België en Nederland ontboden op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland, België en Nederland waren ontboden vanwege vernielingen die zijn aangericht bij Chinese ambassades.

Staatssecretaris Timmermans heeft bij de Chinese ambassadeur in Den Haag aangedrongen op respect voor mensenrechten en openheid over de situatie in Tibet. Hij vroeg om toegang voor journalisten tot de regio.

undefined

Meer over