Chileense bende zit achter golf van inbraken in Amstelveen

Zuid-Amerikaanse inbrekers vliegen speciaal naar Nederland om woonwijken leeg te roven. Vooral Amstelveen is de dupe.

Koen Voskuil
null Beeld anp
Beeld anp

Een Chileense bende die per openbaar vervoer reist, zit achter een golf van woninginbraken in Amstelveen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Terwijl overal in Nederland de misdaadcijfers dalen, nam het aantal inbraken in Amstelveen het afgelopen jaar toe van 290 naar 402, blijkt uit onderzoek van het AD. Burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen wijt die explosieve stijging aan inbrekers die vanuit Zuid-Amerika worden ingevlogen.

Openbaar vervoer
"Het gaat om professionele groepen," zegt Eenhoorn. "Waar ze makkelijk met het openbaar vervoer kunnen komen, struinen ze de wijken af. Veel is nog onduidelijk. Bijvoorbeeld of de inbrekers uit vrije wil opereren, of dat ze thuis worden bedreigd of gechanteerd."

Eenhoorn wijst erop dat Amstelveen niet ver van Schiphol ligt en uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer. De meeste inbraken vonden plaats in de winter, met december als record: 57 keer meldingen.

Volgens de Amsterdamse politie zijn het afgelopen jaar zeven Zuid-Amerikanen aangehouden in verband met woninginbraken in Amstelveen.

"Uit onze informatie blijkt dat ze in georganiseerd verband actief waren," zegt politiewoordvoerder ­Jean Fransman. "We onderzoeken nog hoeveel inbraken we aan deze groepering kunnen linken."

Zeldzaam
Dat Zuid-Amerikanen naar Nederland vliegen om hun slag te slaan, komt zelden voor. "Dit is mij pas enkele maanden bekend," zegt strategisch adviseur Joeri Vig van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

"Inbrekersbendes uit Zuid-Amerika zie je niet vaak. Meestal gaat het daar om drugscriminaliteit - al is Chili wel één van de weinige landen waar men zich niet richt op de cocaïnehandel."

In 2016 is een groep Chileense inbrekers opgepakt in Noord-Brabant en tussen 2009 en 2011 hield een twaalfkoppige Chileense inbrekersbende huis rond Antwerpen.

Meer over