Update

Chemo niet altijd nodig bij borstkanker

Volgens het Nederlands Kanker Instituut krijgt 75 procent van de patiënten met borstkanker standaard chemotherapie. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Volgens het Nederlands Kanker Instituut krijgt 75 procent van de patiënten met borstkanker standaard chemotherapie. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Een kwart van de vrouwen die aan borstkanker lijden, krijgt chemotherapie terwijl dit niet hoeft. Een speciale DNA-test kan nauwkeurig aangeven of de ziekte kan terugkomen na het verwijderen van de tumor. Nu nemen artsen vaak het zekere voor het onzekere en schrijven ze de meeste vrouwen chemotherapie voor.

Dat zei maandag een woordvoerster van het Nederlands Kanker Instituut (NKI-AVL) naar aanleiding van een artikel in Sp!ts. Volgens het instituut krijgt 75 procent van de patiënten met borstkanker standaard chemotherapie. Dat percentage kan met de zogenoemde MammaPrint, waarin zeventig genen van de vrouwen worden onderzocht, omlaag naar 50 procent.

Het NKI hoopt dat vrouwen met de testuitslagen een betere keuze voor behandeling kunnen maken. Maar niet iedere vrouw met borstkanker komt in aanmerking voor de MammaPrint, die in negentien ziekenhuizen wordt aangeboden. De vrouw mag onder meer geen uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren.

Maandag liet de Nederlandse Kankerregistratie tevens weten dat de overlevingskansen voor mensen met borst-, prostaat- en darmkanker zijn vergroot. De laatste ziekte komt eerder aan het licht door het landelijk bevolkingsonderzoek en kan daardoor in een vroeger stadium worden behandeld. (ANP)

undefined

Meer over