Chemie-Pack betaalt 4,2 miljoen schade terug

Chemiebedrijf Chemie-Pack schikt voor 4,2 miljoen euro alle schadeclaims van de overheid na de enorme brand begin 2011. De gemeente Moerdijk maakte dat vandaag bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

De totale schade van de brand is geschat op 71 miljoen euro. De gemeente, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat en Havenschap Moerdijk denken dat de schikking het maximaal haalbare is.

'De 4,2 miljoen lijken in het niet te vallen. Toch is na een zorgvuldige afweging gekozen voor deze schikking omdat duidelijk werd dat doorprocederen alleen maar veel tijd en geld zou kosten en nimmer zou leiden tot een hogere opbrengst', staat in een verklaring. Bovendien weigeren de verzekeraars van Chemie-Pack schadevergoeding uit te keren omdat het bedrijf de regels heeft overtreden en de bedrijfsleiding is veroordeeld voor brand door schuld.

Chemie-Pack ging na de brand failliet, maar het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack en directeur Gerard Spiering werden in verschillende zaken veroordeeld tot vele miljoenen schadevergoeding. Door de schikking komen alle juridische procedures tot een einde.

Door de brand en de bestrijding raakten de bodem en sloten op het industrieterrein in Moerdijk ernstig vervuild. De sanering van de bodem onder het terrein van Chemie-Pack is nog steeds bezig en gaat nog jaren duren.

Meer over