Update

Chaos op Tahrirplein, dodental loopt op

Bij de ongeregeldheden die gisteren uitbraken op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro zouden ten minste elf doden zijn gevallen. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Honderden soldaten en agenten zetten traangas, rubberkogels en knuppels in bij het verjagen van een menigte betogers.

Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Daarbij werden tenten en bezittingen van demonstranten in brand gestoken. Medewerkers van de veiligheidsdiensten schoten een aantal betogers dood. Anderen kwamen om door verstikking nadat ze met grote hoeveelheden traangas waren bestookt.

Dat zei Mohammed Fatuh, de arts die een veldhospitaal op het Tahrirplein leidt. Duizenden tegenstanders van de militaire junta in Egypte hadden gisteren het plein bezet.

Geweld veroordeeld
Eerder werden de betogers nog weggejaagd van het plein.
EU-buitenlandchef Catherine Ashton veroordeelde het geweld in Egypte. 'Ik doe een oproep voor kalmte en terughoudendheid, en veroordeel het gebruik van geweld in de meest krachtige termen', aldus Ashton.

Aanvankelijk lukte het de militaire agenten gisteren het plein schoon te vegen maar binnen een half uur, keerden de demonstranten terug. Het gaat ongeveer om 2000 tot 3000 mensen. Het is voor de tweede dag op rij tot botsingen gekomen tussen veiligheidstroepen en betogers op en rond het Tahrirplein.

Sterke man
Volgens Al Jazeera hebben de demonstranten zich in de zuidoostelijke hoek van het plein verzameld. Ze eisen het vertrek van veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, die 20 jaar minister en vertrouweling van Mubarak was. Tantawi is nu de sterke man in Egypte.

Hij is voorzitter van een militaire raad die zich naar eigen zeggen tot doel heeft gesteld het land naar een burgerregering te leiden, maar volgens de demonstranten duurt dit te lang. Ze willen dat het leger snel een datum noemt wanneer het de macht overdraagt aan een burgerregering.

Rennen
Volgens RTL-verslaggever Roel Geeraedts liep het uit op een kat-en-muisspel. 'Net even moeten rennen. Maar demonstranten nu massaal weer op Tahrirplein', twitterde Geeraerdts. Ook werden volgens Geeraerdts mondkapjes en gasmaskers verkocht op het plein. 'Geen overbodige luxe vanwege traangas.'

Het plein wordt volgens hem steeds drukker. 'Tweede revolutie? Volgens sommigen eigenlijk een voortgang van de eerste.' Begin dit jaar resulteerde een massale volksopstand in het verdrijven van oud-dictator Hosni Mubarak. Hierbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven.

Volgens een Egyptische journalist Bel Trew werden op zeker moment de lichten op Tahrir gedoofd ('Dat is slecht nieuws'). Inmiddels waren sommige lichten weer aan, meldde hij op Twitter. 'Het is oorlog hier. Ik snap niet waarom het leger het plein korte tijd heeft belaagd. Ze zijn verantwoordelijk voor veel doden en vertrokken toen weer. Het is heel druk in het ziekenhuis.'

Spoedzitting
De regering van premier Essam Sharaf kwam gisteren in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken. Een zegsman van de regerende militaire raad verklaarde dat 'buitenlandse elementen' achter de protesten zitten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Het Tahrirplein vandaag. Beeld reuters
Het Tahrirplein vandaag.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over