Update

Chaos in Nederland door sneeuw

Er rijden geen treinen meer van en naar Amsterdam en Utrecht. Dat meldde de spoorbeheerder ProRail vanmiddag. Rond Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Alkmaar rijden veel minder treinen. De problemen houden volgens ProRail vermoedelijk aan tot na de avondspits.

ANP/Redactie
null Beeld

Op de wegen is het een chaos door de sneeuw, met name in Noord-Holland, Utrecht en rond Lelystad. 'Het staat daar bijna overal stil of het rijdt er heel langzaam', meldde de ANWB. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor 'gevaarlijke rijomstandigheden' als gevolg van de sneeuwval. Ook de luchthaven Schiphol heeft last van de sneeuw.

Voor dit tijdstip op vrijdagmiddag is het uitzonderlijk druk, concludeert de ANWB. Files met lengtes van 20 kilometer of meer zijn geen uitzondering. Op de A28 tussen Ermelo en Strand Horst is een kettingbotsing geweest. Daarbij zijn zeker 14 voertuigen betrokken.

Filetop 10
Er stond rond 16.00 uur in totaal ruim 800 kilometer file. Daarmee staat deze vrijdag op dit moment op nummer 4 in de filetop 10 ooit. Ook op lokale wegen ondervindt het verkeer de nodige hinder. De ANWB adviseert mensen nu niet meer de weg op te gaan en te wachten tot het weer straks weer beter wordt. Aan het einde van de middag zal het bijna overal droog geworden zijn, verwacht het KNMI.

Rijkswaterstaat heeft in het hele land strooiploegen actief om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Ook heeft de dienst sneeuwschuivers klaarstaan. 'Dit kan echter niet voorkomen dat er soms toch gladheid ontstaat', benadrukt Rijkswaterstaat.

Schiphol
Op Schiphol moeten passagiers eveneens rekening houden met vertragingen. Als gevolg van de sneeuwval komen er per uur minder vliegtuigen binnen en kunnen er ook minder vertrekken, aldus een woordvoerster.

Het voetbal in de Jupiler League is inmiddels door de sneeuw geveld. De KNVB heeft vrijdag alle wedstrijden in deze competitie afgelast, omdat de velden onbespeelbaar zijn.

Meer over