Chaos door domme bushalte

Een onhandige halte bij de Schreierstoren veroorzaakt dagelijks een grote busfile op de Prins Hendrikkade in het centrum van Amsterdam. De halte opheffen vindt de Stadsregio geen oplossing, omdat reizigers dan verder moeten lopen.

Bijna driehonderd bussen moeten zich elke ochtend langs de halte op de Prins Hendrikkade wurmen; over de laatste vijfhonderd meter doen ze bijna een kwartier. © Jean-Pierre Jans Beeld
Bijna driehonderd bussen moeten zich elke ochtend langs de halte op de Prins Hendrikkade wurmen; over de laatste vijfhonderd meter doen ze bijna een kwartier. © Jean-Pierre Jans

In de ochtendspits, tussen zeven en negen uur, stoppen bij de halte 178 bussen van streekvervoerder EBS om reizigers uit Waterland en Purmerend uit te laten stappen. Doordat op de halte plaats is voor maximaal vier bussen, ontstaan lange files. Nog eens honderd bussen van het GVB die niet op de halte stoppen, staan daardoor ook muurvast; passeren kan niet.

De locatie van de halte is merkwaardig, omdat het eindpunt voor alle streekbussen amper tweehonderd meter verderop ligt: op het splinternieuwe, 185 miljoen euro kostende busplatform aan het IJ, gebouwd om reizigers veilig en comfortabel te laten uitstappen.

De halte , in combinatie met de stoplichten bij de nieuwe Odebrug, veroorzaakt veel overlast. Daar heeft bus 22 vandaag ook last van. De achttien meter lange bus rijdt snel en soepel zijn vaste route over de Linnaeusstraat, en via de Oostenburgergracht naar Centraal Station; passagiers stappen vlot in en uit en de drukke ochtendspits veroorzaakt nauwelijks vertraging.

Bumper aan bumper
Maar bij het Scheepvaartmuseum is het afgelopen met het vlotte doorrijden. Bij de IJtunnel moet bus 22 achteraan aansluiten in een lange rij bussen van EBS en het GVB, die via de tunnel de stad in zijn gekomen en naar het CS moeten.

De busfile slingert zich als een langgerekt rood-wit-geel lint over de Prins Hendrikkade. Op het hoogtepunt van de spits staan welgeteld 27 bussen bumper aan bumper in een vijfhonderd meter lange file, die begint bij de IJtunnel en eindigt bij de Schreierstoren.

Over die laatste vijfhonderd meter naar het station CS doet de GVB-bus vandaag precies 14 minuten en 37 seconden. Een oud vrouwtje met een boodschappentas, die gelijk oploopt met de stoet, heeft de bus al snel ingehaald. De zuur kijkende buspassagiers zien haar vervolgens langzaam uit het zicht verdwijnen. (Jasper Karman)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over