Champagne bij TROS ondanks dreiging minister

De 'grootste familie van Nederland' bestaat uit 465.455 leden en is daarmee de grootste publieke omroep van Nederland. Foto GPD Beeld
De 'grootste familie van Nederland' bestaat uit 465.455 leden en is daarmee de grootste publieke omroep van Nederland. Foto GPD

HILVERSUM - Vuurwerk, champagne, slingers en uitbundige TROS-sterren als Frans Bauer, Antoinette Hertsenberg en Jaap Jongbloed dinsdagochtend, bij de bekendmaking dat de TROS in ledenaantal de EO en eerdere koploper KRO voorbij is gestreefd. De 'grootste familie van Nederland' bestaat uit 465.455 leden en is daarmee - zónder dure ledenwerfactie, wordt nog eens benadrukt - de grootste publieke omroep van Nederland. Vijf jaar geleden stond de ledenteller nog op 430.918.

Aan het TROS-gebouw in Hilversum klappert het getal en de vermelding 'De Nummer 1 van Nederland' dus in grootformaat plastic tegen de gevel. De cijfers zijn overigens nog niet officieel bevestigd door het Commissariaat voor de Media. Dat maakt vrijdag bekend hoeveel leden de verschillende omroepen hebben.

De feestelijkheden staan in behoorlijk contrast met de dreiging van minister Plasterk dat hij de TROS de uitzendlicentie ontneemt, omdat de omroep het volgens het Commissariaat voor de Media niet erg nauw neemt met de Mediawet. Volgens Plasterk was de TROS al de meest beboete omroep, voor onder meer het overtreden van sluikreclame- en sponsorregels.

Daar komt nu de rel bij rond de band tussen supermarktketen C1000 en het kinderprogramma Biba Boerderij. De TROS zou in het contract de producent zelfs hebben laten vastleggen dat de supermarkt de eventuele boete voor sponsoring voor zijn rekening zou nemen.

TROS-baas Peter Kuipers toont zich 'zeer teleurgesteld' over de berisping van de minister. ,,Ik laat deze dag niet verknallen, maar het is reuze spijtig dat Plasterk niet eerst even contact met ons opneemt. We bestaan 45 jaar en zijn altijd loyaal geweest aan het bestel. We stoppen dit jaar acht miljoen eigen geld in onze programma's, dat doet geen omroep ons na. En we hebben wel degelijk toegevoegde waarde, we hebben er niet voor niets zoveel leden bij gekregen. We hebben er geen belang bij om de Mediawet te overtreden. We hebben ook keurig alle stukken over deze zaak opgestuurd naar het Commissariaat voor de Media. Niets meer gehoord. En nu dít.''

Vandaag (woensdag) wordt een spoeddebat gehouden over misstanden bij de omroepen, naar aanleiding van een eerdere publicatie in NRC Handelsblad. Ook de kwestie rond Biba Boerderij komt aan bod. Kuipers: ,,We wachten af. En gaan gewoon verder met programma's maken.'' (GPD)

Meer over