Centrumlinks op winst bij verkiezingen Italië

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Italië staat het centrumlinkse kamp van premier Enrico Letta op winst. Centrumlinks is koploper in 43 van de provinciehoofdsteden waar zondag en maandag is gestemd, centrumrechts gaat in 21 provinciehoofdsteden aan de leiding.

Redactie
Oud-premier Silvio Berlusconi (rechts) en de door hem gesteunde burgemeester van Rome, Gianni Alemanno. Beeld getty
Oud-premier Silvio Berlusconi (rechts) en de door hem gesteunde burgemeester van Rome, Gianni Alemanno.Beeld getty

De positie van de centrumrechtse burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, staat onder druk. De kandidaat, die de steun geniet van ex-premier Silvio Berlusconi, kan nog maar rekenen op 30 procent van de stemmen, aldus de voorlopige uitslag volgens Italiaanse media maandagavond. De centrumlinkse kandidaat Ignazio Marino staat op 43 procent. Omdat geen van beiden een meerderheid haalde, zullen ze het tegen elkaar opnemen in een tweede ronde.

Partij komiek afgestraft
Opvallend is de uitslag van de Beweging 5 Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo. Die deed in februari voor het eerst mee aan landelijke verkiezingen en werd de partij die in Italië de meeste stemmen kreeg bij de Kamerverkiezingen. In het parlement viel M5S vooral op door zijn weigering samen met de gevestigde partijen te regeren. De 'grillini' werden bij de gemeenteraadsverkiezingen afgestraft: de partij is ten opzichte van februari gehalveerd.

De opkomst was over het algemeen laag. Zo nam in Rome slechts 53 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2008 was de opkomst daar ruim 73 procent.

Gianni Alemanno (links), burgemeester van Rome, naast voormalig premier Berlusconi, die hem steunde in zijn campagne voor herverkiezing. Beeld epa
Gianni Alemanno (links), burgemeester van Rome, naast voormalig premier Berlusconi, die hem steunde in zijn campagne voor herverkiezing.Beeld epa
Meer over