Celstraf geëist tegen overblijfwacht wegens misbruik

AMSTERDAM - De 68-jarige Ernest S. zou als overblijfwacht op een basisschool in Amsterdam vijf meisjes hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie eiste daarom donderdag bij de rechtbank in de hoofdstad dat hij achttien maanden, waarvan drie voorwaardelijk, de cel in gaat wegens ontucht.

S. zou de leerlingen van vier en vijf jaar tussen februari en april 2007 onder meer onzedelijk hebben betast. Ook heeft hij ze volgens justitie gekust. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden op de toiletten van de school in het centrum van Amsterdam. De verdachte paste in de middagpauze op de kinderen.

Volgens de officier van justitie bewijzen de soortgelijke verklaringen van de vijf meisjes de schuld van de inmiddels ontslagen overblijfwacht. Zij nam het hem bovendien kwalijk dat hij de leerlingen zou hebben misbruikt op school. ,,Kinderen hebben een veilige omgeving nodig en een basisschool is zo'n omgeving.''

S. ontkende alle aantijgingen. ,,Ik vind het verschrikkelijk dat ik wordt beschuldigd terwijl ik het niet gedaan heb. Ik ben helemaal kapot.'' Zijn advocate eiste vrijspraak omdat de ontucht volgens haar ,,niet aannemelijk'' is.

De raadsvrouw stelde dat S. zo'n slechte rug heeft dat hij helemaal niet in staat was om de kinderen te misbruiken. Zij wees er bovendien op dat drie van de vermeende slachtoffers van hun ouders niet door de politie mochten worden gehoord. Zij hebben alleen hun vader of moeder over het vermeende misbruik verteld. Die zouden ,,suggestieve vragen'' hebben gesteld.

De rechtbank doet 11 september uitspraak. (ANP)

Meer over