Update

CDU stemt in met regeerakkoord

De Christendemocratische Unie van Duitsland (CDU) heeft tijdens een partijraad in Berlijn ingestemd met het regeerakkoord met CSU en SPD. Niemand stemde tegen, twee van de 167 afgevaardigden onthielden zich van stemming.

Redactie
Bondskanselier Angela Merkel 27 november te midden van collega-politici na het bereiken van een voorlopig regeerakkoord. Beeld EPA
Bondskanselier Angela Merkel 27 november te midden van collega-politici na het bereiken van een voorlopig regeerakkoord.Beeld EPA

Dit weekend hebben de ondernemers binnen de CDU echter kritiek geuit. Zij zijn vooral gekant tegen de afspraken met de sociaal-democraten over minimumloon, pensioenen, belastingen en energiebeleid.

De SPD houdt deze dagen een referendum onder de 475.000 partijleden dat nog tot donderdag loopt. De Beierse christendemocraten van de CSU hebben al met het regeerakkoord ingestemd.

Kiesdrempel
De Beierse christendemocraten van de CSU hadden al ingestemd met het regeerakkoord. De stemming onder de 475.000 leden van de sociaaldemocratische SPD loopt nog.

De centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel verloor bij de parlementsverkiezingen in september de meerheid in de Bondsdag, doordat de liberale FDP voor het eerst in haar bestaan de kiesdrempel niet haalde. Er is nu een linkse meerderheid in de Bondsdag, maar de SPD wilde niet met de ex-communisten van Die Linke samenwerken. Zo kwam men uit op een grote coalitie.

Meer over