CDU gaat verkiezingen in met werk en economie

Geen belastingverhoging, geen tol voor personenauto's en geen algemeen minimumloon. Werkgelegenheid en economie zijn de centrale punten waarmee regeringspartij CDU de Bondsdagverkiezingen van dit jaar in wil gaan. In de zogenoemde verklaring van Wilhelmshaven ontvouwt de partij van bondskanselier Angela Merkel de speerpunten van de komende campagne.

redactie
Bondskanselier Angela Merkel Beeld ANP
Bondskanselier Angela MerkelBeeld ANP

'Wij vertrouwen op de kracht van de mensen en staan ervoor dat inzet beloond wordt. Daarom ontlasten we de mensen. SPD en de Groenen willen daarentegen de mensen belasten. Door hun belastingverhoging wordt vooral het fundament van onze economie, de middenstand, getroffen', stelt de CDU-partijtop. Dergelijk beleid zet de economische ontwikkeling van Duitsland 'op het spel'. Arbeidsplaatsen worden 'vernietigd', zegt de bondskanselier.

Merkel wil verder niet buigen voor de eis van zusterpartij CSU uit Beieren om een tolvignet in te voeren voor personenauto's om met de opbrengst de infrastructuur uit te bouwen. 'Mijn houding ten aanzien van dat thema is niet veranderd', aldus Merkel.

De opstelling van het CDU op dit punt is tegen het zere been van CSU-voorzitter en minister-president van Beieren Horst Seehofer. 'Ik zal geen coalitieovereenkomst tekenen na de Bondsdagverkiezingen waarin dit antwoord op de financiering van het verkeersvraagstuk niet wordt gegeven', stelde hij.

Ook bij het minimumloon in sectoren waar dat nog niet bestaat, is Merkel onwrikbaar. 'We willen een door de sociale partners vastgestelde en daarmee een door marktwerking tot stand gekomen loonondergrens en geen politiek minimumloon.'

Meer over