Update

CDA: Plan VVD voor eisen Antillianen is 'onnodig'

De regeringspartijen CDA en VVD zijn het niet eens over strengere eisen aan migranten uit de vroegere Nederlandse Antillen. Het CDA vindt een plan daarvoor van VVD-fractievoorzitter Stef Blok 'voortijdig en onnodig'.

ANP/Redactie
CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk wacht liever het voorstel van het kabinet over de kwestie af. © ANP Beeld
CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk wacht liever het voorstel van het kabinet over de kwestie af. © ANP

CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk wacht liever op een voorstel van het kabinet, dat eerder is aangekondigd. Ze is 'verrast' door de actie van de VVD die ze voorbarig noemt.

Blok zegt in een toelichting dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten tot nog toe medewerking aan een Rijkswet hebben geweigerd en dat hij nu daarom zelf het initiatief neemt. 'Ik ben er klaar mee. Het moet nu gaan gebeuren.'

Timing
PvdA-Kamerlid Martijn Dam ziet in de timing van de VVD een duidelijk teken van onenigheid tussen de regeringspartners. Inhoudelijk is hij het niet eens met het VVD-plan. Dat leidt er volgens hem maar toe dat Curaçaoënaars naar Nederland komen maar zich niet inschrijven in de gemeente. 'Dan weet je dus niet waar ze zijn als ze in de criminaliteit belanden. Dat werkt dus averechts.' Hij pleit voor een leerwerkplicht op Curaçao.

Meer over