CDA-fractie voelt zich belazerd

De CDA-fractie voelt zich belazerd. Dat zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vanmiddag. Volgens zijn fractie was het onnodig dat de PVV zaterdag de stekker uit de gedoogconstructie trok. Kritische CDA'ers claimen geen gelijk.

Sybrand van Haersma Buma (CDA). Beeld anp
Sybrand van Haersma Buma (CDA).Beeld anp

Van Haersma Buma noemde het klappen van het Catshuisberaad 'buitengewoon teleurstellend'.

Hij stelde dat de emoties vooral voortkomen uit het feit dat het CDA wisselend in de samenwerking met de PVV heeft gestaan. 'Maar we hebben ons altijd ingezet om het maximale uit de samenwerking te halen', aldus Van Haersma Buma. 'Je verwacht hetzelfde van de andere coalitiepartijen', zei hij.

Zoeken naar steun
De komende dagen moeten volgens de CDA'er worden besteed aan het zoeken naar steun in de Tweede Kamer voor bezuinigingen en hervormingen. Van Haersma Buma verwacht bijvoorbeeld dat het tot een meerderheid kan komen om de woningmarkt te hervormen. 'Het gaat om wat haalbaar is, niet om wat politiek wenselijk is', zei hij over de bezuinigingsmaatregelen.

Van Haersma Buma wilde niets zeggen over een datum van nieuwe verkiezingen. Ook ging hij niet in op vragen of hij zich gaat kandideren voor het lijsttrekkerschap van het CDA.

Opluchting bij Ferrier
Het CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier had 'in eerste instantie een gevoel van opluchting dat het voorbij is', toen ze zaterdag hoorde dat het Catshuisberaad was geklapt. Samen met collega Ad Koppejan stond ze vanaf het begin zeer kritisch tegenover de samenwerking met de PVV.

Ferrier wilde er verder niet veel over kwijt. 'Ik heb altijd gezegd: ik hoop dat mijn sombere voorspellingen niet uitkomen.' Ferrier keert na de verkiezingen vermoedelijk niet terug in de Tweede Kamer.

Haar collega Koppejan liet vandaag weten 'met een bezwaard gemoed' kennis te hebben genomen van het besluit van de PVV.

undefined

Meer over