CDA'ers 'weemoedig' over vertrek uit Den Haag

De ministers en staatssecretarissen die niet terugkomen in het nieuwe kabinet, zijn vrijdag met weemoed aan hun laatste ministerraad begonnen. 'Het is jammer dat het voorbij is', vatte minister Maxime Verhagen van Economische Zaken samen.

Maxime Verhagen. Beeld anp
Maxime Verhagen.Beeld anp

Verhagen vertrekt na 28 jaar van het Binnenhof en een beetje zwaar valt het hem wel. Toch is hij ook blij dat er nu tijd is om 'bij te slapen' en 'rustig te kijken wat ik nu ga doen'. Hij gaat wel weer aan de slag, want er moet 'brood op de plank' komen, 'zeker met de plannen van het nieuwe kabinet', aldus de CDA'er.

Een mooi moment in zijn loopbaan vindt hij de redding van Nedcar. Ook herinnerde hij zich de aanhoudingen van Radovan Karadzic en Ratko Mladic, die hij omschreef als 'de beulen van Srebrenica'.

Weemoedig
Partijgenoot Ben Knapen, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, weet nog niet wat hij gaat doen nu hij Den Haag verlaat. Vertrekken stemt hem 'een beetje weemoedig'. 'Als dat niet zo zou zijn, was het niet goed want dat zou betekenen dat ik een rottijd heb gehad. En dat is zeker niet zo', aldus Knapen.

CDA-minister Liesbeth Spies noemde de laatste vergaderdag 'voor mij persoonlijk geen leuke dag'. Ze is nog geen jaar minister van Binnenlandse Zaken geweest. Toch blikt ze wel voldaan terug op wat ze heeft kunnen bereiken.

Spies stelde dat het gedoe rond woningcorporaties haar waarschijnlijk de rest van haar leven wel zal bijblijven. Dat geldt ook voor de aanwijzing die ze Curaçao moest geven, en voor de heel speciale ceremonie bij het vertrek van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State.

Memorabel
CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager, die ook vertrekt, noemde het Lenteakkoord als memorabel moment. 'Dat was toch wel heel bijzonder om in 2 dagen tijd zo'n grote aanvullende begroting in elkaar te moeten timmeren.' De Jager laat zijn departement met een gerust hart achter en vindt het goed om nu weer wat anders te gaan doen.

Er vertrekken niet alleen CDA'ers uit het kabinet, ook VVD-minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) keert niet terug aan het Binnenhof. 'Ik ben nu nog dienaar van de Kroon. Over 3 dagen ben ik weer gewoon burger. Dat heeft ook zo zijn voordelen', zei hij.

Meer over