Catshuisberaad weer van start

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn vandaag even na 13 uur in het Catshuis begonnen aan wat volgens ingewijden een bijzonder spannende dag beloofd te worden. De zes onderhandelaars keken gisteravond voor het eerst naar de effecten van hun plannen, zoals die door het Centraal Planbureau (CPB) zijn uitgerekend.

Premier Mark Rutte en Stef Blok komen aan op het Catshuis. Beeld anp
Premier Mark Rutte en Stef Blok komen aan op het Catshuis.Beeld anp

De onderhandelaars praten inmiddels zeven weken over bezuinigingen en hervormingen die de overheidsfinanciën weer op orde moeten brengen.

Brussel eist dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar weer op maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product staat. Daarvoor moet netto 9,5 miljard euro worden bezuinigd, maar in werkelijkheid een bedrag van tussen de 12 en 16 miljard euro.

Slotfase
De onderhandelingen zitten in de slotfase. Nu de duidelijk is wat de gevolgen van de ingrijpende maatregelen zijn voor de portemonnee van mensen, moeten VVD, CDA en PVV zich afvragen of ze dit voor hun rekening willen nemen en of ze het aan hun electoraat en de rest van de bevolking uit kunnen leggen.

Het pakket maatregelen ligt er, de effecten zijn duidelijk en de mogelijkheden om voorstellen nog drastisch te veranderen zijn beperkt, menen ingewijden. Niemand durft een voorspelling te doen over de eindtijd van het overleg vandaag. Er kan een akkoord uitrollen, het kan klappen of er kan worden besloten maandag verder te praten.

undefined

Meer over