Update

Catharina Ziekenhuis vergoedt vervanging PIP-implantaten

Alle 54 patiënten die in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven borstimplantaten kregen van het in opspraak geraakte merk PIP krijgen nieuwe, vervangende borstprothesen. Het ziekenhuis heeft dat besloten naar aanleiding van de scherpere richtlijn van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

ANP/Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

De inspectie liet gisteren weten dat het raadzaam is om de implantaten te verwijderen omdat ze grote kans op scheuren en lekkages hebben.

Verzekeraars vergoeden het verwijderen van de implantaten maar het is nog niet precies duidelijk of ze ook nieuwe implantaten betalen. Het ziekenhuis in Eindhoven wil aan die onduidelijkheid voor de patiënten een eind maken door de kosten zelf te betalen als dat nodig is. Patiënten worden de komende tijd actief benaderd.

Ongeveer 1400 vrouwen hebben in Nederland protheses van het merk PIP. De ingreep was in de meeste gevallen cosmetisch.

350 vrouwen zijn behandeld in het Atrium Medisch Centrum Parkstad. Het ziekenhuis is in overleg met onder meer de overheid, inspectie en verzekeraars hoe er nu gehandeld moet worden. 'We ontlopen onze verantwoordelijkheid niet, maar het is te makkelijk om het ziekenhuis voor de kosten op te laten draaien. De inspectie heeft de protheses destijds goedgekeurd, dan moeten artsen er vanuit kunnen gaan dat het advies deugdelijk is', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Het Atrium MC gebruikt de protheses sinds 2007 niet meer. 'In 2010, toen voor het eerst bleek dat de protheses vaker lekten, hebben we alle vrouwen benaderd voor controles. Wij hebben ook nu weer contact met deze vrouwen.' 25 vrouwen hebben hun protheses inmiddels laten verwijderen doordat er problemen mee waren.

Sinds de commotie over de protheses eind vorig jaar losbarstte, hebben zo'n 400 vrouwen het ziekenhuis gebeld met vragen.

Meer over