'Catharina had geen bezwaar tegen praktijk'

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven had geen bezwaar tegen de oprichting van een praktijk voor onverzekerde cosmetische dermatologie in zijn ziekenhuis. Hij heeft dat volgens de Rotterdamse hoogleraar Martino Neumann gezegd voordat hij de hele maatschap dermatologie uit het ziekenhuis zette juist omdat die de praktijk was begonnen.

redactie
Catharina Ziekenhuis in Eindhoven Beeld ANP
Catharina Ziekenhuis in EindhovenBeeld ANP

'Volgens mijn analyse vond Batenburg dat de dermatologen weg moesten. Hij is op zoek gegaan naar een stok om mee te slaan', zei Neumann donderdag, een dag voordat hij als getuige zal worden ondervraagd over de ruzie tussen de dermatologen en het ziekenhuis.

Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en verklaren tegenstrijdig over de toestemming voor de cosmetische dermatologie. Batenburg heeft dinsdag onder ede verklaard dat hij nooit toestemming heeft verleend, de vier huidartsen zeggen dat hij mondeling toestemming gaf.

Neumann is in de zaak een relatief onafhankelijke getuige. Als hoofd van de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum werkte Neumann intensief samen met de dermatologen van het Catharina Ziekenhuis. Hij voerde uit bezorgdheid diverse gesprekken met Batenburg toen het conflict dreigde te escaleren, vertelde hij.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg oordeelde in mei dat de dermatologen verwijtbaar hebben gehandeld, maar niet frauduleus, zoals het ziekenhuis beweerde. Het gedwongen vertrek uit het ziekenhuis was niet gerechtvaardigd.

De vier dermatologen eisen van het ziekenhuis een voorschot op schadevergoeding van in totaal 3 miljoen euro. Van de bestuursvoorzitter persoonlijk eisen ze minimaal 100.000 euro.

Neumann meent dat het patiëntenbelang ernstig is geschaad omdat de zeer gewaardeerde maatschap ('een parel') is ingestort. Hij vreest dat het ziekenhuis geld moet betalen dat anders aan zorg kon worden besteed.

Meer over