Casa-abortuskliniek failliet verklaard

De landelijk opererende abortusorganisatie Casa Klinieken is failliet verklaard, zo heeft curator Marc Udink donderdag bekendgemaakt. Vooralsnog heeft dit geen gevolgen voor de behandelingen in de Amsterdamse Casa kliniek.

Steffi Posthumus
Casa in de Sarphatistraat Beeld Google Street View
Casa in de SarphatistraatBeeld Google Street View

Ook de praktijk in de klinieken in Rotterdam en Maastricht loopt de komende drie weken nog door. Udink: "Ik heb toestemming van het UWV en de rechter gekregen om iedereen de komende drie werken door te laten werken. De continuïteit van de zorgverlening is erg belangrijk. Je kunt je niet veroorloven dat een zwangere vrouw een week later pas geholpen wordt."

Oude ballast
Het faillissement was nodig voor de abortusorganisatie om met een schone lei te kunnen beginnen. Udink: "De oude Casa organisatie was teveel belast met terugvorderingen van de overheid en zorgverzekeraars. Een schuld van tien miljoen terugbetalen gaat je nooit lukken." De curator hoopt voor 1 december een deal te kunnen sluiten zodat de organisatie als een nieuwe stichting een doorstart kan maken.

Maatschappelijk belang
Hoewel Udink vertrouwen heeft in het rondkrijgen van de deal, is hulp van de overheid volgens hem van belang. "Zij hebben uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg. Dat er een nieuwe stichting komt, is van maatschappelijk belang. Ik kan me niet voorstellen dat het niet lukt tot een deal te komen."

Meer over