Carnaval vierend Rio pakt wildplassers aan

Sinds het feestseizoen een maand geleden begon, zijn in Rio de Janeiro al 800 mannen en vrouwen opgepakt wegens wildplassen. Dat zijn er veel meer dan voorgaande jaren. De logische oorzaak: veel bier, veel mensen en te weinig toiletten.

Redactie
Carnaval in Rio Beeld getty
Carnaval in RioBeeld getty

Miljoenen mensen bezoeken rond carnaval de straatparades in de Braziliaanse stad. Zo waren er afgelopen zaterdag 2,2 miljoen mensen op de been tijdens een populaire parade. Schouder aan schouder bewogen zij zich door de straten, bij een temperatuur van 35 graden Celsius.

Straatverkoper
Volgens persbureau Reuters waren er slechts 400 chemische toiletten aanwezig: één per 5500 bezoekers. Dat terwijl je zelden meer dan twee stappen hoefde te doen om een fris en goedkoop biertje bij een straatverkoper te kunnen scoren.

Toch is het aantal toiletten flink verhoogd ten opzichte van eerdere jaren. Decennia geleden stonken de zijstraten van de beroemde Bola Preta na afloop van het carnaval nog wekenlang naar urine. De oorzaak voor het toegenomen aantal arrestaties voor wildplassen moet dan ook ergens anders worden gezocht.

De gemeente is pas recent begonnen meer aandacht te besteden aan de ordehandhaving bij de straatfestivals in Rio. Voorheen ging die aandacht voornamelijk naar de grote parades in het Sambadrome. De straatfestivals werden slechts gedoogd als een gratis en voor iedereen toegankelijke extra activiteit.

Ordehandhaving
Maar toeristen van over de hele wereld komen juist vanwege die straatparades naar Rio de Janeiro. De gemeente ziet dat nu ook in, en besteedt daarom nu veel meer aandacht aan de schoonmaak en de ordehandhaving in de straten van Rio. Het aantal geweldsdelicten tijdens het carnaval is de afgelopen jaren al afgenomen. Nu alleen nog meer toiletten.

Meer over