Carla Bruni model voor standbeeld Italiaanse arbeidsters

De burgemeester van het Franse Nogent-sur-Marne wil dat first lady Carla Bruni model staat voor een standbeeld ter ere van de Italiaanse immigranten die in de verenfabriek in het stadje werkten. In Frankrijk is door politici met afkeer gereageerd op het idee.

Stephanie van Strijen
Carla Bruni-Sarkozy. © EPA Beeld
Carla Bruni-Sarkozy. © EPA

Het plan voor het standbeeld in het stadje Nogent-sur-Marne, ten oosten van Parijs, werd gisteren bekendgemaakt door de Franse krant Le Parisien. Het beeld moet ongeveer 2 meter hoog worden en zou 82.000 euro gaan kosten, 41.000 euro hiervan wordt bekostigd door de gemeente.

Zowel de oppositie als sommige rechtse politici noemen het een schande dat Bruni model zou staan voor de Italiaanse arbeiders, vooral vrouwen, die eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw in de verenfabriek werkten.

Een socialistisch oppositielid noemt het plan om de first lady, model en zangeres model te laten staan voor een arbeider, 'afschuwelijk'. 'Het is een belediging voor de Italiaanse arbeiders dat zij het gezicht krijgen van een extreem rijk iemand. Ik heb niets tegen Carla Bruni-Sarkozy, maar ze vertegenwoordigt niet de arbeiderswereld'.

Een lokale rechtse politicus, Michel Gilles, liet weten dat hij heeft ingestemd met het standbeeld, 'maar het was mij niet bekend dat het de trekken van Carla Bruni krijgt'.

Een vriendin van Bruni die graag anoniem wil blijven vindt dat de presidentsvrouw wordt gebruikt voor iets dat 'niets meer te maken heeft met politieke doeleinden'.

Een bron rond de presidentsvrouw bevestigt dat Carla Bruni model gaat staan voor beeldhouwer Elisabeth Cibot. 'Modellenwerk is haar vroegere beroep, ze doet dit niet langer om geld te verdienen, maar ze wordt nog steeds veel gevraagd en neemt de klussen vaak aan, altijd zonder daarvoor betaald te krijgen', aldus de bron.

Hoe het standbeeld er precies uit komt te zien blijft geheim.

Meer over