Plus

Captain Fantastic eindigt in een krachteloos compromis

Ze zijn populair de laatste jaren: personages die zich onttrekken aan de consumptiemaatschappij en diep in de wildernis een zelfvoorzienend bestaan opbouwen. Ben Cash (Viggo Mortensen) in Captain Fantastic is er ook zo eentje.

Mike Peek
Voor het eerst trekt Ben Cash hun kinderen uit het paradijs, zodat ze de begrafenis van hun moeder kunnen bijwonen Beeld Captain Fantastic
Voor het eerst trekt Ben Cash hun kinderen uit het paradijs, zodat ze de begrafenis van hun moeder kunnen bijwonenBeeld Captain Fantastic

Ben leert zijn zes kinderen niet alleen te overleven, maar voert ook diepgaande gesprekken met ze over politiek en literatuur. En dat allemaal ver weg van het 'giftige' collectiviteitsdenken in de bewoonde wereld.

Zijn vrouw Leslie was juist naar die bewoonde wereld verhuisd om zich te laten behandelen voor haar depressiviteit. Als ze zelfmoord pleegt, neemt Ben een moeilijke beslissing. Voor het eerst trekt hij hun kinderen uit het paradijs zodat ze de begrafenis van hun moeder kunnen bijwonen. Die confrontatie met andersdenkenden zet zijn hele opvoeding op losse schroeven.

Regisseur Matt Ross heeft duidelijk veel sympathie voor Bens radicale (en soms twijfelachtige) ideeën, maar gebruikt ze toch vooral ter vermaak.

Confrontatie
Als een politieagent Ben vraagt waarom de kinderen niet op school zijn, barsten die op commando uit in christelijk gezang. Ben is atheïst, maar weet hoe belangrijk Amerikanen geloofsvrijheid vinden. De agent denkt dat hij zijn kinderen om religieuze redenen zelf lesgeeft en druipt af.

Interessanter is het middendeel, waarin Ben tegengas krijgt van Leslie's 'burgerlijke' familie. Hoewel zijn theorieën goeddeels overeind blijven, confronteert vooral schoonvader Frank hem met de weerbarstige praktijk.

Wat Ben doet is niet alleen illegaal, maar ook schadelijk. Hij ontneemt zijn kinderen hun keuzevrijheid. Is zijn hand niet net zo dwingend als het kapitalistische stramien waar hij zich tegen verzet?

Viggo Mortensen is de held hier. Hij speelt een dictator die steeds meer menselijke trekjes krijgt tot zijn masker van zekerheden uiteindelijk verdampt. De nuance in de film is grotendeels van hem afkomstig.

Zelfs Mortensen kan echter niet voorkomen dat de film eindigt in een krachteloos compromis. Ross misbruikt gezamenlijke rouw als lapmiddel voor onopgeloste conflicten.

Captain Fantastic

Regie Matt Ross
Met Viggo Mortensen, George MacKay
Te zien in City, Cinema Amstelveen, Filmhallen, Kriterion, Movies, Tuschinski

Meer over