Cao-lonen in april omhoog

De cao's die in april zijn afgesloten kennen een loonstijging van 1,8 procent. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde (1,6 procent) van alle cao's die voor dit jaar zijn afgesproken. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van het Nederlandse bedrijfsleven, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De AWVN toont zich zeer bezorgd over deze ontwikkeling. Volgens haar strookt die niet met de grote economische onzekerheden van dit moment. 'De Nederlands economie is kwetsbaar. Een loongolf kan desastreus zijn voor de concurrentiepositie van bedrijven.' De AWVN wijst erop dat vakbonden op dit moment nog looneisen van 2,5 procent stellen.

De AWVN onderkent dat het bezuinigingspakket dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn overeengekomen, ten koste gaat van de koopkracht van veel mensen, maar roept de vakbonden op mee te doen aan het aanpakken van de economische problemen. 'Voor iedereen zit er wel iets vervelends in, maar het grote plaatje is goed voor Nederland.'

De werkgeversvereniging ziet als lichtpuntje dat in zeven van de tien nieuwe cao's afspraken zijn gemaakt die moeten helpen werknemers langer aan de slag te houden, onder meer via scholing. Er zijn overigens nog relatief weinig cao's afgesloten: 23 procent van het totaal. Vorig jaar was dat na 4 maanden 31 procent.

Bij de FNV leiden ze uit de loonstijging af dat de vakbonden hun werk goed doen. Cao-coördinator Catelene Passchier wijst er op dat wel degelijk rekening wordt gehouden met een verantwoorde loonontwikkeling en dat de FNV elk jaar een maximale looneis vaststelt. Passchier: 'Wij zijn verbaasd over de opmerking van AWVN dat onze looneis te hoog is, want in april bleek uit CBS-cijfers dat de cao-loonstijging al meer dan anderhalf jaar onder inflatieniveau ligt.'

Meer over