Cameraman Storimans gedood door Russische munitie

Storimans aan het werk in Uruzgan. Foto ANP/Saskia Gaster Beeld
Storimans aan het werk in Uruzgan. Foto ANP/Saskia Gaster

DEN HAAG - De Nederlandse cameraman Stan Storimans die op 12 augustus in de Georgische stad Gori om het leven kwam, was het slachtoffer van Russische clustermunitie. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is uitgevoerd.

Verhagen vindt de uitkomst ernstig. ''Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood'', zei hij maandag.

De minister heeft dat maandag ook aan de Russische autoriteiten duidelijk gemaakt. Hij wil donderdag tijdens de vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aandringen op een politieke verklaring waarin de lidstaten en Rusland en Georgië beloven dat clusterwapens niet meer in dit soort situaties worden ingezet.

Eerder bracht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek naar buiten dat Storimans was getroffen door Russische clustermunitie. Toen ontkende Rusland dit.

Stan Storimans werd dodelijk getroffen door een explosief toen hij op 12 augustus voor RTL Nieuws in de stad Gori verslag deed van de vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië. Een Israëlische journalist werd zwaar gewond afgevoerd. Vijf anderen liepen lichtere verwondingen op, onder wie Storimans' RTL-collega Jeroen Akkermans.

Verhagen stelde zijn eigen onderzoek in, toen informatieverzoeken aan de Georgische en Russische autoriteiten onvoldoende resultaat opleverden. Het onderzoeksteam stond onder leiding van de Nederlandse oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged en voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee Minze Beuving.

Zij spraken onder meer met ooggetuigen, internationale organisaties, militaire experts en de Georgische en Russische autoriteiten. Ook is gebruik gemaakt van technische en forensische materiaal en beeldmateriaal van de media.

Verhagen heeft de nabestaanden van Storimans en de hoofdredactie van RTL Nieuws persoonlijk van de uitkomst van het onderzoek op de hoogte gebracht. (ANP)

Meer over