Camera's in De Banne en Diamantbuurt vanwege overlast

De gemeente plaatst camera's in de Banne in Noord en de Diamantbuurt in Zuid. Camera's die al in West en Nieuw-West geplaatst waren, blijven langer hangen.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Reden voor het uitgebreide en verlengde cameratoezicht is het feit dat deze buurten door overlast worden geteisterd, aldus de gemeente.

Zo is in de Diamantbuurt het aantal door de politie geregistreerde incidenten in 2017 met dertien procent gestegen ten opzichte van 2016. Met name hangjongeren zorgen voor onrust in de buurt.

Ook de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Anass el Ajjoudi begin dit jaar in de Cornelis Springerstraat wordt genoemd als een reden voor het cameratoezicht.

Drugsdealen
In Noord komen er camera's op en rond het winkelcentrum Banne op het Bezaanjachtplein te hangen.

Er zijn signalen uit de buurt dat jongeren in de Banne zich bezighouden met het dealen van drugs en deze vermoedens worden door de politie bevestigd. De gemeente hoopt met camerabeelden grip op de situatie te krijgen.

Bittere noodzaak
In West wordt het cameraproject op het Karel Doormanplein verlengd tot en met eind dit jaar. Omdat de camera's de veelal nachtelijke incidenten niet goed kunnen waarnemen, wordt er een extra camera met 4G-verbinding geplaatst.

Het komende halfjaar moet uitwijzen of het lage aantal waargenomen incidenten door de gebrekkige techniek komt of een andere oorzaak heeft.

Op en rondom het Abraham Staalmanplein is het cameraproject verlengd tot en met eind 2019. De gemeente ziet de camera's als bittere noodzaak om de 'verstoring van de openbare orde te herstellen'.

Lees ook: Criminelen in Banne Buiksloot: intimidatie, terreur en roof vanuit ouderlijk huis

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over