Calvijn helpt de buurt

AMSTERDAM - Het Calvijn met Junior College krijgt een multifunctioneel gebouw aan de Ariana Nozemanstraat, naast het stadsdeelkantoor van Slotervaart. Het gebouw moet vele praktijkmogelijkheden krijgen om naast de vmbo-richting mbo aan te kunnen bieden én om voorzieningen voor de buurt mogelijk te maken.

De woningen die ook op het terrein zouden worden gerealiseerd, zijn daarmee van de baan.

Volgens Jan van Setten, directeur huisvesting van onderwijsgroep Amarantis, die eigenaar is van het stuk grond, is het Calvijn met Junior College bij uitstek de school die hier zou moeten worden gevestigd.

''De vraag uit het onderwijs verandert. Geen school tussen vier muren, maar een die onderdeel is van de buurt. Denk daarbij aan kinderopvang die door leerlingen ondersteund wordt. Of horeca waarbij leerlingen van de mbo-richting ervaring kunnen opdoen,'' aldus Van Setten.

Het Calvijn met Junior College is bezig met een experiment om naast het vmbo ook mbo-opleidingen aan te bieden. Het onderwijsinstituut wil hiermee voorkomen dat leerlingen na het afronden van hun vmbo tussen wal en schip vallen.

Directeur Eric van Hulzen: ''We staan te springen om een goed gebouw. Nieuwbouw biedt de mogelijkheid om goede praktijkvoorzieningen te realiseren, die aansluiten op de behoefte van het onderwijs en van de buurt.''
Ook wordt bekeken of het mogelijk is een sportaccommodatie aan het nieuwe schoolgebouw te koppelen, waar ook de buurt gebruik van kan maken.

Al met al zal weinig plek overblijven voor woningen, verwacht Van Setten. Amarantis hoopt nog voor de herfstvakantie te beginnen met het maken van een nieuw ontwerp voor het terrein.

Op verzoek van stadsdeel Slotervaart gaat Amarantis nu eerst het braakliggende stuk tijdelijk van een grasveldje voorzien.

Totdat de bouw van het nieuwe schoolcomplex begint, mogelijk in de zomer van volgend jaar, kan er in op die manier in ieder geval weer gebruik worden gemaakt van de grond.

Een eerder ontwerp voor een school werd geannuleerd. Daarbij speelden de woningen ook een rol. Het ging toen om het Comenius Lyceum. Het zou de woningen boven zich krijgen en zag dat niet zitten. Het is nog onbekend waar deze school in Slotervaart wel gaat bouwen. (TREES VAN DER WERF)

null Beeld
Meer over