Cain schort presidentscampagne VS op

Herman Cain schort zijn campagne op om de presidentskandidaat te worden voor de Republikeinse partij in de Verenigde Staten. Dat meldde hij in een toespraak, na een reeks van beschuldigingen van langdurig overspel en seksueel wangedrag.

ANP/Redactie
Herman Cain met zijn vrouw Gloria Cain. Beeld afp
Herman Cain met zijn vrouw Gloria Cain.Beeld afp

Cain zei dat hij zich binnenkort achter een andere Republikeinse kandidaat zal scharen. Hij kondigde aan over te gaan om een 'plan B'. Onder meer door een nieuwe website te lanceren zal Cain zich zich blijven inzetten voor zijn ideeën, waaronder een opmerkelijk plan voor fors lagere belastingen. 'Ik zal mijn mond niet houden', schreeuwde hij. 'Ik zal een stem van het volk blijven.'

De voormalige baas van een groot pizzabedrijf stond tot voor kort hoog in de peilingen. De laatste tijd werd hij herhaaldelijk beschuldigd van seksueel wangedrag. Afgelopen maandag nog beweerde een vrouw uit Atlanta dat ze gedurende 13 jaar een buitenechtelijke relatie had met Cain. Aan de affaire zou pas 8 maanden geleden een einde zijn gekomen.

De 65-jarige Cain stelde dat de beschuldigingen van overspel en seksueel wangedrag vals en onbewezen zijn. 'Ik heb een goede relatie met God. En met mijn vrouw.'

Vuil spel
Cain noemde het jammer dat het zover heeft moeten komen. De strijd voor de presidentsverkiezingen noemde hij 'een vuil spel'. Hij zei er zeker van te zijn dat het Amerikaanse volk daar snel genoeg van krijgt.

Na het wegvallen van Cain worden de Republikeinse peilingen geleid door Newt Gingrich.

Meer over