Bush bezorgd over rechten in China

BANGKOK - De Amerikaanse president George W. Bush heeft vandaag in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn 'intense bezorgheid' geuit over de mensenrechtensituatie in China.

Ook zei hij zich zorgen te maken over het gebrek aan religieuze vrijheid in het gastland van de Olympische Spelen. ''De Verenigde Staten geloven dat de bevolking van China de fundamentele rechten verdient waar alle mensen recht op hebben,'' aldus Bush. ''Amerika maakt zich sterk tegen de detentie van politieke dissidenten, pleitbezorgers van de mensenrechten en religieuze activisten.''

Bush benadrukte in zijn speech dat zijn kritiek niet bedoeld is om de Chinese overheid tegen zich in het harnas te jagen. ''We spreken ons niet uit om de Chinese leiders te irriteren, maar omdat vertrouwen in de bevolking de enige weg voor China is om zich volledig te ontwikkelen,'' aldus de president.

Morgen reist Bush naar Peking om de opening van de Spelen bij te wonen. Een laatste poging om te voorkomen dat premier Jan Peter Balkenende morgen de openingsceremonie bijwoont, is mislukt. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind krijgt onvoldoende steun van de Tweede Kamer. Alleen een Kamermeerderheid zou nog een stokje kunnen steken voor de China-reis van de minister-president. ''D66, GroenLinks en de SGP waren het met me eens, maar daarmee krijgen we geen meerderheid,'' aldus Voordewind. (ANP)

undefined

George W. Bush is bezorgd over het gebrek aan religieuze vrijheid in China. Foto AP Beeld
George W. Bush is bezorgd over het gebrek aan religieuze vrijheid in China. Foto AP
Meer over