Burn after reading ****

Regie: Joel en Ethan Coen
Met: George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton

De gebroeders Coen worden altijd zenuwachtig als ze de wind meekrijgen in de vorm van goede kritieken en Oscars. Hun meesterwerken wisselen ze het liefst af met een zelf ontwikkeld genre, dat je het 'antimeesterwerk' zou kunnen noemen, bevolkt met volstrekte leeghoofden gespeeld door Oscarwinnende acteurs in rollen die ze zeker geen Oscar zal opleveren. Om te beginnen, krijgen de personages verschrikkelijke en liefst onuitspreekbare namen.

De voornaamste personages in Burn after reading heten Harry Pfarrer, Linda Litzke, Chad Feldheimer en Osborne en Katie Cox. Ze worden gespeeld door de topacteurs George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich en Tilda Swinton, samen goed voor alle filmprijzen die er maar bestaan. Maar bij de gebroeders Coen wordt vooral hun vermogen om zichzelf totaal niet serieus te nemen op prijs gesteld.

De titel van de film verwijst naar de krankzinnige spionnenplot waarin we verzeild raken, maar is misschien ook een zelfverwijzende titel die aangeeft dat we hier niet te lang over hoeven na te denken - dat we hier te maken hebben met, zeg maar, een 'tussendoortje'. Maar geef ons elke week zo'n meesterlijk niemendal en we zijn volmaakt gelukkig, een gemoedstoestand waar de personages uit Burn after reading tevergeefs naar streven.

De plot: CIA-agent (Malkovich) wordt ontslagen vanwege drankgebruik en besluit zijn memoires te schrijven, terwijl zijn vrouw (Swinton) hem bedriegt met een man (Clooney) die verslaafd is aan computerdating. De memoires van de CIA-man raken in de vorm van een computerschijf kwijt in sportschool Hard Bodies, waar een werkneemster (McDormand) juist zit te denken over het laten doen van chirurgische ingrepen, die haar een nieuwe kans op de huwelijksmarkt moeten geven. De vrouw besluit met haar leeghoofdige collega (Pitt), de CIA en, als die niet wil, de Russen te benaderen. En dit is nog maar het begin van een krankzinnige plot. Alleen al de moeite waard vanwege Pitt als sportschoolinstructeur. (MARK MOORMAN)

Website

Brad Pitt in Burn after reading. Beeld
Brad Pitt in Burn after reading.
null Beeld
Meer over