Burgernet 2.0 straks ook met foto's

Het ministerie van Veiligheid en Justitie trekt een paar miljoen euro uit om Burgernet in een nieuw jasje te steken. Met dat geld worden de mogelijkheden van het opsporingsnetwerk uitgebreid.

Peter Winterman
Beeld uit het campagnefilmpje van Burgernet Beeld Burgernet
Beeld uit het campagnefilmpje van BurgernetBeeld Burgernet

Zo wordt het vanaf 2018 mogelijk om foto's door te sturen naar de politie.

"We merken dat burgers en politiemensen niet altijd genoeg hebben aan een tekstbericht," zegt Gonne Schras, programmamanager van Burgernet. "Als een getuige een voortvluchtige tasjesdief denkt te herkennen, kan het heel handig zijn als de politiemedewerker in de meldkamer direct kan meekijken. Dankzij een foto wordt het makkelijker om een verdachte aan te houden."

Op dit moment zijn ruim 1,6 miljoen Nederlanders bij Burgernet geregistreerd en hebben 600.000 mensen de Burgernet-app gedownload. Zij ontvangen een app-, sms-, tweet- of spraakbericht als de politie melding doet van een heterdaadje of een vermist persoon in de eigen buurt.

Deelnemers die iets zien, kunnen hun tip rechtstreeks doorbellen aan de meldkamer.

700 zoekacties
Elke maand worden via Burgernet een kleine 700 zoekacties gestart. In 10 procent van de gevallen wordt dankzij de tips een verdachte in de kraag gevat.

Bij vermissingen is het succespercentage nog hoger, zo'n 14 procent. Afgelopen maand werd in Drachten de overvaller van een tankstation gepakt. Ook werden twee vermiste Alkmaarse kleuters door een Burgernet-actie teruggevonden.

"Dankzij de mogelijkheid om foto's in te sturen, zullen zoekacties nog sneller succesvol zijn," verwacht Schras. "De beelden die een deelnemer doorstuurt, krijgt alleen de centralist in de meldkamer te zien. We gaan dus geen doorgestuurde beelden op internet slingeren, het is niet de bedoeling dat een onschuldig iemand als verdachte wordt afgeschilderd."

Ook de politie kan vanaf volgend jaar beeldmateriaal meesturen. "Maar daar zullen we terughoudend mee zijn," zegt Schras.

"Privacy is belangrijk. Van een meisje dat is weggelopen van huis, verspreiden we geen foto. Dat kan haar de rest van haar leven achtervolgen. Het zal wel voorkomen dat een foto van een type auto of brommer wordt meegestuurd. Zodat je als deelnemer direct ziet naar welk voertuig de politie op zoek is."

Het Rotterdamse ict-bedrijf CGI won begin deze maand de aanbesteding van Burgernet 2.0. Voor een paar miljoen euro bouwt dit bedrijf een nieuw systeem en blijven ze de komende zeven jaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van Burgernet.

Bussen en trams
Vanaf 2018 moet CGI er ook voor zorgen dat opsporingsberichten op schermen in bussen en trams worden getoond. Daarnaast worden de berichten doorgespeeld aan Duitse en Belgische meldkamers, zodat de politie in de grensregio's beter kan optreden.

Alle Nederlandse gemeenten - die ook meebetalen aan Burgernet - kunnen vaker berichten sturen via het netwerk, tijdens lokale incidenten.

"Bij de grote stroomstoring in Amsterdam, begin dit jaar, had het enorm kunnen helpen als ook Burgernet was ingezet," zegt Schras. "Nu raakte het 112-netwerk overbelast, omdat veel mensen met vragen zaten."

Meer over