Burgemeesters grensgemeentes tegen tolplannen

Burgemeesters van de Duitse gemeentes Brüggen, Niederkrüchten en Nettetal, vlak over de grens bij Roermond en Venlo, zijn een initiatief begonnen tegen de plannen van de regering in Berlijn om tol te heffen op alle Duitse wegen. Zij vinden het plan discriminerend voor de Nederlandse buren omdat alleen in Duitsland wonende mensen worden gecompenseerd via de wegenbelasting.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De burgemeesters herinneren eraan dat decennia aan goed nabuurschap is gewerkt en de buren nu 'ten diepste geïrriteerd' raken. Ook vrezen zij voor de eigen middenstand: restaurants in de drie plaatsen behalen tot 75 procent van hun omzet met Nederlandse klanten, aldus de krant Rheinische Post vandaag.

De burgemeesters vinden het initiatief 'on-Europees' en willen volksvertegenwoordigers in de Bondsdag en het deelstaatparlement erop aanspreken. Zij willen de handen ineenslaan met werkgevers en politieke partijen.

EU-recht
Ze hebben de voorzitter van bondskanselier Angela Merkels CDU in hun deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen al achter zich: Armin Laschet vindt het plan in strijd met EU-recht. Drijvende kracht achter het tolidee is de CSU, de christendemocratische partner van de CDU in Beieren. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt wil de tol op 1 januari 2016 invoeren.

Meer over