Burgemeester van Meerssen mag aanblijven

Waarnemend burgemeester Hans Schmidt van het Limburgse Meerssen mag aanblijven. Hij overleefde vrijdagavond een motie van wantrouwen. Die was ingediend door de partij van Jo Dejong, de wethouder die begin dit jaar onder druk aftrad en vervolgens zelfmoord pleegde.

redactie
Burgemeester Hans Schmidt (rechts) en onderzoeksleider Jean Engelen tijdens de presentatie van het onderzoeksresultaten. Beeld anp
Burgemeester Hans Schmidt (rechts) en onderzoeksleider Jean Engelen tijdens de presentatie van het onderzoeksresultaten.Beeld anp

De burgemeester lag onder vuur wegens zijn rol rond het aftreden van Dejong. Een vrouwelijke ambtenaar van de gemeente diende een klacht in tegen de wethouder omdat hij haar een tongzoen zou hebben gegeven. Dejong bood excuses aan waarmee de kous af was. De vrouw diende geen klacht in, maar de burgemeester bracht de zaak toch naar buiten. Dejong trad af en pleegde kort erna zelfmoord.

Over en weer werden daarna raadslieden en burgers bedreigd, raadsleden en wethouders traden af. Er kwamen twee nieuwe wethouders van buiten, uit Maastricht en Onderbanken.

Meer over