Plus

Burgemeester Van der Stoel start in Landsmeer met motie van treurnis

Op haar eerste vergadering als waarnemend burgemeester in Landsmeer kreeg Anne Lize van der Stoel een motie van treurnis aan haar broek. Kansloos, maar de toon was gezet.

Patrick Meershoek
Anne Lize van der Stoel sprak tijdens haar eerste vergadering lang over goede omgangsvormen Beeld Jean-Pierre Jans
Anne Lize van der Stoel sprak tijdens haar eerste vergadering lang over goede omgangsvormenBeeld Jean-Pierre Jans

Het was aangekondigd en het gebeurde: zodra Anne Lize van der Stoel naar voren stapte om als waarnemend burgemeester de ambtsketen in ontvangst te nemen, vroeg de eenmansfractie van Positief Landsmeer het woord voor een ordevoorstel.

Voorzitter Arnold Elfferich liet weten dat niet te geven, maar André La Fontaine was al begonnen met het voorlezen van een verklaring.

Elfferich: "Ik ontneem u het woord."

La Fontaine, met stemverheffing: "Ik wil niet dat ze benoemd wordt!"

Elfferich, ook met stemverheffing: "Maar ze is al benoemd!"

En inderdaad, de installatie van de waarnemend burgemeester was vorige week al gebeurd. Op haar eerste raadsvergadering kreeg Van der Stoel (63) de ambtsketen omgehangen. Nog geen uur later kreeg ze ook een motie van treurnis aan haar broek, -ingediend door La Fontaine, wegens vermeende onbekwaamheid, gesteund door zijn sidekick Debby Mulder.

Clint Eastwood
Het was een veelzeggende kennismaking met de Landsmeerse politiek door de Amsterdamse politica en bestuurder, eerder Kamerlid voor de VVD en stadsdeelvoorzitter in de binnenstad. La Fontaine en Mulder weten tweestemmig en ontregelend een zwaar stempel te drukken op de vergaderingen, en de komende tijd is het aan juf Van der Stoel om orde te houden in de rumoerige klas.

Die taak lijkt haar wel toevertrouwd. Als voorzitter is de zeer ervaren bestuurder een combinatie van Bernard Haitink en Clint Eastwood. In haar toespraak sprak ze prachtige woorden over lokale democratie, maar ze ruimde opvallend veel tijd in voor een verhandeling over het belang van goede omgangsvormen in de raad.

Ze houdt van een scherp debat, zei ze, maar ze zal niet accepteren dat raadsleden collega's, leden van het college of ambtenaren respectloos behandelen. Zonder namen te noemen: "Ik verzeker u dat ik u stevig zal aanspreken als daar sprake van is. Onheuse bejegening, dat wordt bij mij de grens van wat sociaal acceptabel is."

Dronken oom met kerst
Van der Stoel riep ook de raadsleden op elkaar aan te spreken op 'niet-passende omgangsvormen'. Dat blijkt in de praktijk lastig. Met name de aanvallen van La Fontaine op het college hebben op de raad het effect van een dronken oom aan het kerstontbijt: alle aanwezigen staren zwijgend naar hun croissantje en wachten tot het voorbij is.

Het lukte de waarnemend burgemeester gisteren om de vergadering redelijk strak te leiden, maar ook zij kon niet verhinderen dat het interrupties regende, vrijwel allemaal afkomstig van La Fontaine en Mulder. De chaos was compleet toen Mulder de vergadering verliet omdat zij 'onvoldoende spreektijd' kreeg.

Van der Stoel riep haar na: "Zoals gebruikelijk luistert u niet." Vanaf de gang werd iets teruggeroepen. Van der Stoel, droog: "Dan is ook dit punt afgehandeld." En even later tot La Fontaine: "U mag ook naar huis gaan als u wilt." La Fontaine: "Dat kent u mij nog niet." Van der Stoel na een klap met de voorzittershamer. "Beter daar dan..."

De volgende raadsvergadering is op 22 februari.

Meer over