Burgemeester Van der Laan heeft uitgezaaide longkanker

Bij Eberhard van der Laan is uitgezaaide longkanker geconstateerd. Dat heeft de burgemeester vrijdag in een brief gemeld aan alle Amsterdammers.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De komende tijd moet meer duidelijk worden over de prognose, maar "het lijkt erop dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme", aldus de 61-jarige Van der Laan. Hij wordt behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Van der Laan wil zijn werk als burgemeester blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B&W. "Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester," schrijft Van der Laan.

Wel worden bepaalde taken en publieke optredens de komende tijd overgenomen door andere leden van B&W. Van der Laan is sinds juli 2010 burgemeester. In 2013 werd bij hem voor de eerste keer kanker geconstateerd.

De jurist Van der Laan begon zijn politieke carrière als assistent van PvdA-wethouder Jan Schaefer. Van 1990 tot 1998 zat hij voor de PvdA in de gemeenteraad. Naast zijn werk als gemeenteraadslid was hij ook advocaat bij het mede door hem opgerichte kantoor Kennedy Van der Laan.

In november 2008 werd Van der Laan minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV, als opvolger van Ella Vogelaar. Dat kabinet viel in februari 2010.

'Krachtige man'
Van alle kanten krijgt Van der Laan steunbetuigingen. Zo liet premier Mark Rutte weten dat hij door Van der Laan zelf op de hoogte werd gesteld. "Ik schrok van het nieuws over zijn gezondheid. Ik wens hem hier vandaan heel veel sterkte," aldus Rutte.

Voorzitter Hans Spekman van de PvdA wenst zijn zieke partijgenoot namens de partij veel sterkte. "Het is tekenend voor Eberhard dat hij als burgemeester door wil gaan: een diep betrokken en ongekend krachtige man," schrijft Spekman op Facebook. Ook veel Amsterdammers zijn begaan met hun burgemeester.

Lezers reageren: Sterkte, lieve burgemeester

De volledig tekst van de brief:

Lieve Amsterdammers,

Met deze brief breng ik u op de hoogte van slecht nieuws. Deze week is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd.

Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme.

Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B&W, op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester.

Wel zullen uiteraard de komende tijd bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen door de andere leden van het college van B&W.

Intussen ben ik in goede handen van mijn naasten en van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Mocht er aanleiding toe zijn dan informeer ik u nader.

Met vriendelijke groeten,

Eberhard van der Laan

Meer over