Burgemeester mag drankafdeling supermarkt sluiten

Gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2013 de mogelijkheid om bij verordening regels op te stellen over Happy Hours en buitensporige prijsacties. Ook mag de burgemeester de drankafdeling in supermarkten en detailhandel voor bepaalde tijd sluiten bij overtreding van de regels.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat schrijft Secondant, het tijdschrift van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) dat ingaat op de nieuwe horecawet en de rol van de gemeente daarin.

De nieuwe Drank- en Horecawet wordt per 1 januari 2013 van kracht. Gemeenten krijgen daarmee andere bevoegdheden en gaan zelf het toezicht houden op naleving van de regels. Zo kunnen gemeenten ook toegangsleeftijden koppelen aan sluitingstijden van horecagelegenheden en worden ze verantwoordelijk voor de naleving van de wet.

Jongeren in Nederland beginnen volgens Secondant later met drinken dan enkele jaren geleden. Maar als ze drinken, doen ze dat relatief veel en vaak. Er is meer bekend over de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol op jonge leeftijd en dat vraagt om een goede aanpak van hun alcoholgebruik. Ook is bekend dat bij geweldsincidenten tijdens het uitgaan vaak alcohol in het spel is.

Meer over