Beeld

Burgemeester Halsema opent fakkeltocht voor hiv

Burgemeester Femke Halsema opende woensdagmiddag Positive Flame. Een 12,9-kilometer lange fakkeltocht door de binnenstad om aandacht te vragen voor de strijd tegen hiv.

Het Parool/ANP

De 37 fakkeldragers waren mannen en vrouwen die leven met aids. Ze liepen op volgorde van hun diagnose-jaar.

De optocht begon bij het Aidsmonument aan de De Ruijterkade, achter Centraal Station, en eindigde bij het DeLaMar-theater. Onderweg stopte de stoet op de brug bij het Aidsfonds, waar aandacht werd gevraagd voor aids in regio's waar de epidemie op dit moment dramatisch groeit. Bij het gebouw van de GGD op de Nieuwe Achtergracht werd vervolgens stilgestaan om het belang van de preventiepil PrEP voor tieners te onderstrepen.

. Beeld anp
.Beeld anp

Naast de patiënten liepen verschillende kopstukken mee, zoals Aidsfonds directeur Louise van Deth, Lilianne Ploumen en Russisch aidsactiviste Alexandra Volgina.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Ook prinses Mabel was van de partij. Tienermeisjes en jonge vrouwen krijgen veel aandacht tijdens het congres AIDS2018, dat maandag begon, ook omdat prinses Mabel zich er sterk voor maakt namens haar stichting Girls not Brides.

"Miljoenen worden het slachtoffer van kindhuwelijken, ze mogen niet naar school, ze worden jong zwanger en leven in armoede. Al deze factoren opgeteld, maken dat deze meisjes een extra risico lopen op hiv en aids," zei ze in een toespraak bij de opening van het congres.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

In de RAI begon maandag AIDS2018, de 22ste internationale conferentie over aids. Voorafgaand hielden activisten een protestmars tegen aids.

De vlam wordt vrijdag aan het eind van AIDS2018 overgedragen aan San Francisco en Oakland, waar in 2020 de volgende conferentie zal zijn.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over