Plus

'Buren' willen de Amsterdamse festivals helemaal niet

De plannen voor een evenemententerrein in het havengebied zijn bij de buren in Haarlemmerliede in slechte aarde gevallen. Eerder haalde Amsterdam al bakzeil in Ouder-Amstel.

Patrick Meershoek
Bij wijze van proef mag Dockyard het nieuwe terrein met naar verwachting 12.000 bezoekers uitproberen. Beeld Dockyard Festival
Bij wijze van proef mag Dockyard het nieuwe terrein met naar verwachting 12.000 bezoekers uitproberen.Beeld Dockyard Festival

Dat was een bijzonder lastige uitwedstrijd voor Amsterdam in de gymzaal van De Olm in Haarlemmerliede. Meer dan honderdvijftig overwegend boze dorpelingen waren woensdagavond naar het cultureel centrum gekomen om te protesteren tegen de komst van een groot evenemententerrein in het havengebied, net aan de andere kant van de gemeentegrens.

Het is een evenemententerrein dat Amsterdam hard nodig heeft om de festivals te behouden waarvoor in de overvolle stad geen ruimte meer is.

Zoals het Dockyard Festival dat voorheen werd gehouden op het NDSM-terrein. Bij wijze van proef mag het festival op 21 oktober het zogeheten N1-Park met naar verwachting 12.000 bezoekers uitproberen.

Woest zijn ze daar in Haarlemmerliede over, want niemand heeft ze iets gevraagd. En het is niet dat de inwoners verlegen zitten om meer decibellen, met de festivals in het recreatie­gebied Spaarnwoude in de buurt, de trein van Amsterdam naar Haarlem en de vliegtuigen die om de paar minuten bulderend komen overvliegen.

"Waarom moeten wij de problemen van Amsterdam oplossen," vertolkte een van de aanwezigen het overheersende gevoel in de zaal.

Kracht van het collectief
Het werkte niet mee dat de gemeente pas woensdag voor het eerst het gesprek aanging met de buren. En dat terwijl de voorbereidingen voor het evenemententerrein al een jaar geleden in gang zijn gezet.

"Dat hebben we niet goed gedaan," bood de leider van de Amsterdamse delegatie woensdag daarvoor aan het begin van de bijeenkomst zijn verontschuldigingen aan. Het lukte niet daarmee de kloof te dichten.

De opzet van de avond was om na een toelichting op de plannen in kleine groepen verder te praten over eventuele verbeterpunten, maar daar wilde de zaal niets van weten.

Geen toezegging
Een bewoner met ruime ervaring in een ondernemingsraad zei de opzet van de gastheren te herkennen als een doorzichtige manier om de kracht van het collectief te breken. "We willen helemaal niets."

Dat standpunt was mijlenver verwijderd van de oproep van de delegatie om als gemeente en bewoners samen een pad te bewandelen. Een handicap was de afwezigheid van een Amsterdamse bestuurder.

De wethouders blijven deze week binnen vanwege het overlijden van de burgemeester. Het resultaat was dat de ambtelijke delegatie de plannen kon toelichten, maar geen enkele toezegging aan de bewoners kon doen.

In plaats daarvan moest hij de zaal meedelen dat de pilot op het festivalterrein deze maand 'linksom of rechtsom' van start zal gaan. De komende zes maanden zijn er vier activiteiten om te kijken wat het terrein en de omgeving aankunnen.

Daarna gaat een advies naar het college met een uitgewerkt plan voor het evenemententerrein. Uitgangspunt is dat het 5 tot 10 jaar blijft bestaan met een maximum van zestien evenementen per jaar.

In de tussentijd wil Amsterdam met de buurgemeenten spreken over een permanent evenemententerrein in de regio.

Cirque du Soleil
Hoewel de proef dus nog tot allerlei aanpassingen kan leiden en zelfs tot de conclusie dat het plan moet worden afgeblazen, is duidelijk dat Amsterdam het evenemententerrein hard nodig heeft.

Eind vorig jaar strandde een plan om het Cirque du Soleil te verhuizen naar de Ouderkerkerplas al op groot verzet onder de bevolking van Ouder-Amstel. Cirque du Soleil - dat eens in de drie jaar Amsterdam wil aandoen - is nu ook kandidaat voor het evenemententerrein in het havengebied.

Maar daarvoor heeft de gemeente wel de medewerking van de buurgemeenten en de inwoners nodig. Haarlemmerliede heeft vooralsnog geen zin in dat feestje.

Meer over