Buiten piste skiën bij code 4 heel gevaarlijk

Buiten de piste skiën bij lawinewaarschuwing niveau 4 is heel gevaarlijk. Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging vandaag. Bij niveau 5 gaan alle liften dicht. Niveau 4 levert serieus gevaar buiten de piste op en skiërs kunnen dan alleen onder begeleiding van een ervaren gids op pad.

ANP
Het ziekenhuis waar prins Johan Friso ligt. Beeld reuters
Het ziekenhuis waar prins Johan Friso ligt.Beeld reuters


Dat is niet alles. Alle skiërs moeten als basisveiligheidsuitrusting een lawinepieper bij zich hebben, een schep en een zogeheten sondeerstok om mee in de sneeuw te prikken. Bovendien moeten zij goed geoefend zijn in het zoeken in een lawine.

Volgens de woordvoerder nemen de levenskansen na 9 minuten in een lawine sterk af. De overlevingskansen hangen ook af van het gewicht van de sneeuw.

Op de berg bij Lech ligt meer dan 4 meter sneeuw, liet een woordvoerder van weeronline.nl weten. In de dalen meer dan 2 meter. De afgelopen dagen is minder dan 50 centimeter gevallen, maar er lag al veel. De oude sneeuwlagen zijn ijziger. Verse sneeuw glijdt gemakkelijk van dit gladde plateau af; het werkt als een skischans, aldus de woordvoerder van weeronline.nl.

Ook hij benadrukt dat buiten de piste skiën bij risicograad 4 levensgevaarlijk is en heel sterk wordt afgeraden. Risicograad 4 komt maar een paar dagen per seizoen voor.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over