Brute Mexicaanse drugsbaas gearresteerd, maar einde wreedheid niet in zicht

De arrestatie van de Mexicaanse Miguel Angel Trevino Morales (40), de beruchte, brute leider van de gevreesde Zetas drugskartel, is een grote overwinning in de bloedige drugsoorlog waar Mexico al jaren mee worstelt. Toch blijft het onwaarschijnlijk dat het drugsgeweld in het land hierdoor zal afnemen.

Martine Steenvoort
null Beeld afp
Beeld afp

Mexicaanse mariniers arresteerden Morales vanochtend, toen hij met een lijfwacht en een medewerker op een landweg reed in een pick-uptruck met twee miljoen dollar aan contanten en acht vuurwapens aan boord.

Miguel Angel Trevino Morales - ook wel El Cuarenta of Z-40 - wordt gezien als een van de twee machtigste drugskartelleiders in Mexico. Hij stond aan het hoofd van een groep voormalige leden van de speciale strijdkrachten die gingen werken voor drugshandelaren, om vervolgens in 2010 hun eigen kartel te vormen.

Stoofpot
Zijn wreedheid werd al snel berucht onder zijn mannen, rivalen en de inwoners van de stad Nuevo Laredo. Zo zou een van Morales' favoriete moordtechnieken de 'guiso' (stoofpot) zijn: zijn vijanden werden in grote vaten gestopt en leven verbrand.

De Zetas zaaiden zich uit over het hele land, waarbij de activiteiten zich uitbreidden tot afpersing, ontvoering en mensenhandel. Migranten die weigerden om zich als drugskoeriers te laten inzetten, werden genadeloos omgebracht.

Zo waren de Zetas verantwoordelijk voor enkele van de ergste gruweldaden in de Mexicaanse drugsoorlog. Honderden lichamen werden onthoofd langs de weg gedumpt of werden met touwen aan bruggen gehangen. Gaandeweg kregen de Zetas de reputatie als een van de meest angstaanjagende en meedogenloze kartels van het land.

Afslachting
Onder toeziend oog van Trevino Morales werden volgens autoriteiten in 2010 72 Centraal- en Zuid-Amerikaanse migranten in de noordelijke stad San Fernando afgeslacht. Een jaar later werden in dezelfde stad 193 begraven lichamen gevonden. De meeste waren migranten, die door de Zetas werden gedood omdat ze onder andere niet mee wilden werken als drugssmokkelaars.

Miguel Angel Trevino Morales, alias Z-40. Beeld ap
Miguel Angel Trevino Morales, alias Z-40.Beeld ap
Archieffoto 2009 Beeld AP
Archieffoto 2009Beeld AP

De drugsbaas wordt nu beschuldigd van het ontvoeren en doden van 265 migranten. In de VS wordt hij beschuldigd van drugs- en wapenhandel. De Amerikaanse regering had een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Morales coördineerde volgens de aanklachten de wekelijkse verzending van honderden kilo's cocaïne en marihuana vanuit Mexico naar de VS, een groot deel daarvan werd via Guatemala vervoerd. Hij regelde ook dat bulkladingen dollarbiljetten weer terug naar Mexico kwamen.

Kleinere groepen
De arrestatie van de machtige kartelleider is voor de Mexicaanse regering de eerste grote klap tegen de georganiseerde misdaad. De aanhouding van de drugsbaas is het eerste succes voor de nieuwe president Enrique Pena Nieto in de strijd tegen de drugsoorlog. Hij beloofde bij zijn aantreden eind vorig jaar dat hij meer zou doen om het drugsgeweld in Mexico te bestrijden. Bij botsingen tussen rivaliserende drugsbendes en veiligheidsdiensten zijn in zes jaar tijd zeker 70.000 mensen gedood.

Veel zal er uiteindelijk niet verbeteren, melden deskundigen aan persbureau AP. Waarschijnlijk zullen kleinere groepen zich verspreiden over het noorden van Mexico, voorspelt Alejandro Hope, voormalig lid van de binnenlandse inlichtingendienst van Mexico.

'Het (de arrestatie, red.) is een nieuwe schakel in de vernietiging van de Zetas als organisatie. Er zullen nog steeds mensen zijn die zichzelf Zetas noemen, deze individuen behouden dezelfde werkwijze', vertelt Hope. 'Er zullen ruzies ontstaan over illegale netwerken. Zij hebben geen centraal commando meer, maar hebben nog steeds dezelfde drang om onschuldige mensen te ontvoeren, af te persen en te vermoorden.'

null Beeld AP
Beeld AP
In beslag genomen wapens. Beeld REUTERS
In beslag genomen wapens.Beeld REUTERS
Meer over